В Разград съдят жена, ползвала неправомерно детските помощи от държавата, съобщиха от прокуратурата. Тя е обвинена и за неплатени данъци върху укрити доходи.

Окръжната прокуратура в Разград внесе обвинителен акт в съда срещу 36-годишната Нуртен С. от село Ясеновец. Тя забравила да внесе данъци за 4721 лева, дължими от 1 януари 2008 година до 30 април 2014 година.

Подсъдимата е обвинена и за неправомерно получаване на семейни помощи за деца в размер на 1610 лева чрез използване на фалшиви документи. Второто деяние на 36-годишната подсъдима е извършено като продължавано престъпление в периода от 1 септември 2009 до 31 октомври 2011 година.

През 2008 година безработната жена установявала случайни контакти по интернет с мъже от Великобритания, Австрия, Белгия, Швеция и Турция. Пред тях подсъдимата разказвала различни драматични истории и така успявала да ги склони да я подпомогнат с пари, които й били превеждани чрез системата за международни бързи разплащания "Уестърн юнион".

След извършване на паричния превод платецът съобщавал на Нуртен С. десетцифров код. С кода и данните на изпращача на парите Нуртен отивала в представителство на "Уестърн юнион", представяла лична карта и получавала сумата в евро или левовата й равностойност, която надхвърля 50 000 лева за шестте години.

От държавното обвинение претендират, че след като жената получавала тези пари, Нуртен С. искала и социална помощ за деца, в които декларирала, че тричленното й семейство не получава никакви доходи. Така успяла да получи 1610 лева от социалните служби в Разград без правно основание. Предстои делото срещу 36-годишната подсъдима да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Разград.

През 2014 год. от окръжната прокуратура в Разград са внесли 26 обвинителни акта за същите престъпления, каквито е извършила Нуртен С, като по 11 от тях са нанесени щети за дирекция "Социално подпомагане". През миналата година са внесени 59 акта, а по 30 от тях са получени семейни помощи за деца също чрез измама.

За сравнение, от 2013 година демографския прираст на Русия се увеличава. Родителите получават еднократна помощ по 10 000 евро за всяко второ и следващо дете.