Само за година 770 непълнолетни са регистрирани с прояви на насилие и агресия - това е една от причините управляващите да предложат поправка, позволяваща да се налагат присъди като за пълнолетни при особено тежки престъпления, извършени от лица под 18 г., съобщи депутатът от ГЕРБ Маноил Манев пред Bulgaria ON AIR.

Сега непълнолетните получават по-леки присъди, независимо от тежестта на престъплението.

Манев допълни, че 9098 непълнолетни и малолетни деца са водени на отчет в детската педагогическа стая за различни правонарушения през 2018 г.

Според него, когато хулиганското поведение не се наказва още в началото, децата остават с усещането, че остават безнаказани.

След убийството в Галиче отменят задължителна редукция на присъда за малолетни

След убийството в Галиче отменят задължителна редукция на присъда за малолетни

Бащата на убитото момиче от Галиче Асен Руменов се срещна с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев

"След срещата с бащата на убитото момиче в Галиче премиерът възложи тази поправка да се случи бързо, но след дебат с експертите по наказателно право, за да е работеща", подчерта депутатът.

По думите му, смисълът е да няма 100-процентова гаранция, че каквото и да извърши непълнолетният с навършени 16 години, присъдата му ще бъде не по-голяма от 5 до 12 години.

Депутатът изтъкна, че освен това Наказателният кодекс е създаден през 1968 г. и едва ли някой би оспорил, че между непълнолетните тогава и непълнолетните сега разликата е огромна.

Манев обясни още, че се предвижда поправката да засегне престъпления против личността - побоища, убийства, тежки телесни повреди, блудства, изнасилвания.