Иван Гешев държи контрола върху делата за чекмеджетата и "Барселонагейт" и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, главният прокурор задава ритъма на разследване.

Това коментира зам.-главният прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов пред Нова телевизия.

"Иван Гешев влияе пряко на вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. Тези дела, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него. Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да се активизират и да форсират активно разследването?"

Гешев използва прокуратурата в полза на собствения си интерес, което е "тежко извращение", изтъкна Сарафов и допълни, че това е недопустимо и може би касае злоупотреба с права.

Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Искането е внесено в Народното събрание

Той подчерта, че отношенията му с главния прокурор са се влошили заради разминаване - Сарафов очаквал нормално работно и професионално ниво, докато Гешев очаквал сервилност и сляпо подчинение.

"Когато открито на пресконференция той ме нападна, аз трябваше да се защитя по някакъв начин. Очевидно има негативно отношение към мен, което тогава извади на показ."

Според Сарафов взаимоотношенията между Гешев и политическата класа са се обтегнали, когато станало ясно, че ще има механизъм за контрол и разследване на главния прокурор.

Сарафов говори за танц с дела на трупчета за политически шантаж

Сарафов говори за танц с дела на трупчета за политически шантаж

Той не иска да е главен прокурор