Над 20 приложения WhatsApp са били инсталирани в телефона на един от подсъдимите сирийски граждани по делото за тероризъм. Това се видя от екранна снимка на телефона по време на поредното заседание.

Експертът Цветомир Атанасов обясни, че когато се пише от различни WhatsApp приложения, отсрещният потребител вижда различни номера. "Един вид можеш да си скриеш самоличността", поясни той.

Подсъдимият пък обясни, че се предлагат различни версии и си ги е свалил. Нямало конкретна цел.

Съдени за тероризъм у нас се оплакаха от натиск от службите ни

Съдени за тероризъм у нас се оплакаха от натиск от службите ни

Съдът назначи допълнителни експертизи

Припомняме, тримата обвинени - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим - са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години, получили статут на бежанци в Германия.

Те са заловени от граничен патрул край гранична пирамида 315 на българо-турската граница. Според обвинението целта и на тримата е била да се присъединят към терористичните организации "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".

Обвинителният акт е внесен по член 108а, ал. 7 от Наказателния кодекс за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъпление - тероризъм.

По време на заседанието бяха прегледани и други файлове в телефоните. Сред тях имаше снимки с извадки на Корана. Друга снимка бе с въоръжен с автомат мъж и военни дрехи, както и надпис "Оставете ме на мира. Няма неточен начин".