Автомобилният състезател, който се вряза в публиката, е бил издирван от пет години. Той е осъден за документна измама за 79 500 щ.д. Мъжът се е предал на правосъдието два дни след извършена катастрофа по време на рали, съобщиха от прокуратурата.

Издирваният от правосъдието в България Николай Христов Георгиев, който е с влязла в сила присъда от 2013 г., се е предал днес. Георгиев е издирван от пет години, за да бъде изпълнена 3-годишната му ефективна присъда при общ режим.

Шестима зрители на планинско рали са в болница
Обновена

Шестима зрители на планинско рали са в болница

Кола се врязала сред хората

45-годишният варненец е признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд.

Между 23 и 24 септември 1999 г. с фалшиви документи изтеглил без правно основание 79 500 щатски долара, собственост на морско лице. Ефективната присъда на Георгиев влиза в сила през 2013 год.

Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър Петров, е било неколкократно спирано и възобновявано. Правосъдието привлякло Георгиев задочно към наказателна отговорност.

Окръжната прокуратура във Варна издала Европейска заповед за арест (ЕЗА) на 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и на международно издирване в страните - членки на ЕС.

На 3 октомври 2008 г. Интерпол - Мадрид уведомява български съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Интерпол засякъл Георгиев в Северен Лондон, Кралство Великобритания. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България.

На 23 октомври 2007 г. той превел 5450 британски лири, на 23 ноември 2007 година - 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. - 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, когато като автомобилен състезател по време на провеждането на рали Мемориал "Валери Великов" автомобилът му се врязва в публиката, като ранява четирима души.

Двама от пострадалите са със средни телесни повреди. В Районната прокуратура в Шумен е образувано досъдебно производство срещу Николай Георгиев за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.

По-рано през деня Георгиев се е предал сам в областната дирекция "Съдебна охрана" във Варна.