Някак си нелепо звучи едно от най-дръзките поръчкови убийства в новата ни история да бъде свързано с братска солидарност. Но именно това е един от лайтмотивите през първите 24 часа след убийството на прокурора от Върховна административна прокуратура Николай Колев.

Какво се оказва – братът на главния прокурор изнасял антики за Германия, вестниците “Новинар” и “Капитал” го усетили и започнали да пишат. Това не се харесало на баткото Никола Филчев и той наредил на подопечния си Николай Колев да “стресне” смятаните за босове на тези издания Стефан Софиянски, Антоан Николов и Иво Прокопов.

Но Колев не се съгласил и оттогава се започнала война, която завършила с шест куршума в тялото на прокурор Колев в навечерието на Нова Година. И всичко това някак си много добре съвпада с последните сериозни атаки срещу главния прокурор от страна на Едвин Сугарев. Именно затова тук нещо не се връзва.

Далеч по-интересно звучи версията – пак на Сугарев, свързваща Филчев и бившата барета Алексей Петров със сръбската мафия, която срещу 3 млн. долара искала да отърве международния убиец Сретен Йосич, заловен у нас, от екстрадация в Холандия. Прокурорът Колев бил разровил много около тази история и поделените пари и бил премахнат от Петров. Звучи страшно логично, и именно затова малко вероятно. Прекалено лесно би било подобни престъпления да се разкриват още след първите появили се една-две версии.

Макар че и доста смешно звучи нареждането на 24-часова охрана за хора, свързани с кръга “антифилчев”. Защо е това, след като главният прокурор нямал нищо общо с това убийство и тези хора няма защо да се страхуват от него?

От друга страна, ако поразсъждаваме малко, не са ли много белите конци около това поръчково и показно убийство. Вярно, че 6 куршума в главата от десетина възможни е доста респектиращо. Но от друга страна това излизане по анцунг на Колев, за да купи батерии за дистанционното си е типична случайна и инцидентна постъпка. По тази логика той можеше цяла вечер да не излезе от дома си – ако си е имал примерно резервни батерии. И тогава какво? Тези изпечени килъри ще стоят цяла нощ “на пусия” пред блока и ще чакат? И тук нещо не се връзва.

Съвсем отделно трябва да се разсъждава върху думите, изречени от генерал Борисов, че в хода на следствието излизали невероятни неща за Николай Колев. Оттук насетне може да се случи всичко. Но най-вероятно това следствие ще заприлича с онова по другото сериозно убийство – на Андрей Луканов, или пък това на Васко Илиев. Месеци, години, тъпчене на едно място и отпадащи една по една версии. Докато започнем да се питаме – кой пък беше този Николай Колев?