Настоящият състав на Висшия съдебен състав не следва да избира следващите председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор. Изтеклият мандат на настоящия ВСС изисква членовете му да се въздържат от вземане на решения, които конституционно са обвързани с установените мандати на съответните органи. Това посочва Съюзът на съдиите в България (ССБ), цитиран от правния портал Lex.bg.

В своя позиция те изтъкват, че смисълът на различната продължителност на мандатите на ВСС - 5 години, и на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор - 7 години, обуславя и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на съвета избира повече от един път последователно някой от тримата големи.

ССБ подчертава, че в разпоредбите на чл. 130а от Конституцията ясно са разграничени правомощията на Пленума на ВСС да прави предложения до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор от останалите правомощия на съвета и неговите колегии за осигуряване на текущата дейност на органите на съдебната власт. Това произтича и от самостоятелните функции, които също на конституционно ниво са възложени на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, като последният за срока от своя седемгодишен мандат има решаваща роля за определяне на насоките на дейността на прокуратурата и правомощието да упражнява надзор за законност и методическо ръководство за дейността на всички прокурори, поясняват от ССБ.

Съдийската колегия на ВСС открива процедурата по избор на шеф на ВАС на 17 октомври

Съдийската колегия на ВСС открива процедурата по избор на шеф на ВАС на 17 октомври

Мандатът на сегашният председател на ВАС Георги Чолаков изтича на 22 ноември.

Съюзът на съдиите отбелязва, че решението на Конституционния съд за това, че членовете на Инспектората към ВСС трябва да продължат да изпълняват функциите си и след края на мандата им - до избора на нови, няма пряко и непосредствено действие по отношение на ВСС. В позицията си добавят, че двата органа имат съвсем различни правомощия и някои от тези на ВСС не следва да се упражняват при изтекъл мандат.

В противоречие със самата практика на ВСС е позоваването и на установените в ЗСВ срокове за откриване на съответните процедури, смятат от организацията. В ЗСВ са установени и срокове за ритмично и срочно провеждане на конкурси за назначаване и повишаване на съдии, прокурори и следователи, които системно не са спазвани от този състав на ВСС, подчертават от ССБ.

Според ССБ този състав на съвета е с "доказана практика на мнозинството от членовете на настоящия съдебен за несъобразяване с възложената им функция за проверка дали съответните кандидати отговорят на изискванията за заемане на най-висшите професионални длъжности в съдебната власт.

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Зад него застанаха трима членовете на прокурорската колегия на ВСС - Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова