Съюзът на съдиите в България излезе с официална позиция относно поста на лидера на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи за решението на Районния съд в Несебър спрямо шведския турист, изритал камериерка в хотел в Слънчев бряг.

Шведът, ритнал камериерка в Слънчев бряг, се размина с глоба

Шведът, ритнал камериерка в Слънчев бряг, се размина с глоба

Смекчаващо вината е, че Сундберг има чисто съдебно минало

Публикуваме поста на г-жа Нинова без редакторска намеса:

"И като юрист, и като политик знам, че има правило - съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват. Но след като прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е осъден на 4500 лв. глоба и си е заминал, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв. Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта. Помогнете ми да намеря госпожа Петкова. Искам да я погледна в очите и да й се извиня!"

Според Съюза на съдиите в България нападките на Нинова са "напълно необосновани атаки към отделни съдии и към съда като цяло". Магистратите припомнят, че законите се приемат от Народното събрание, а ролята на съда е да прилага тези закони.

Във връзка с това прокуратурата е повдигнала обвинение спрямо Ралф Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, а съдът, спазвайки закона и приемайки за доказано обвинението, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния.

Според съдиите и прокурорът, и съдът са длъжни да съблюдават закона, а в него е предвидено, че в случай като този задължително следва да се приложи чл. 78 а НК.

Член 78 от Наказателния кодекс гласи:

"Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;

б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;

в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени."

Правосъдието е в адекватното обезщетение, категорична е пострадалата в Слънчев бряг камериерка

Правосъдието е в адекватното обезщетение, категорична е пострадалата в Слънчев бряг камериерка

Бившата камериерка ще съди шведския турист за повече пари

В този контекст Съюзът на съдиите в България категорично застава зад решението на съдията от Несебър, взел окончателното решение за освобождаването на Сундберг от наказателна отговорност.

Магистратите също така питат "чия съвест по-точно се поставя под съмнение и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя".

"Съдът не приема законите. Прилага ги... Госпожо Нинова, би следвало да се извините не само на потърпевшата, но и на съдията, когото охулихте, загдето е разгледал делото и приложил закона", категорични са съдиите в България.