Екипи от "Адванс сел текнолъджи" и от университета в Илинойс съобщиха за нов метод, който позволява диференцирането на ембрионалните стволови клетки в кислород-транспортиращи червени кръвни клетки (еритроцити).

Aмериканските учени успешно са трансформирали ембрионални стволови клетки в човешки еритроцити, предаде БТА.

"Откритието е с огромно значение, особено за хората с масивна кръвозагуба", смята д-р Роберт Ланца, ръководител на "Адванс сел текнолъджи".

Едно от предимствата на получената в лабораторни условия човешка кръв е липсата на бактериологична и серологична зараза.

Ембрионалните стволови клетки представляват нов резерв от клетки, които могат да се размножават и диференцират в различни клетъчни типове.

"Ние можем да създадем от 10 до 100 милиона еритроцити само от единична 6-ямкова плака със стволови клетки", допълва д-р Ланца.

За момента получената кръв в ин витро условия е с кръвна група 0 (+), която може да бъде използвана при всички пациенти с кръвозагуба.

"Предстои ни дълъг процес на утвърждаване и клинична проверка. Откритието е обнадеждаващо за нас и ЗА всички нуждаещи се. Надяваме се след време кръводаряването да стане излишно", е заключението на екипа от учени.

Повече информация за стволовите клетки може да намерите на тел. 02/989-44-00 или на http://www.cryo-save.com/.