Служители на СДВР ежедневно провеждат операции, свързани с контрола на пребиваването на чужденци в София, съобщава МВР.

Извършват се проверки на адреси в централната част на София, известни като уязвими.
Само за последните четири дни са проверени общо 791 лица, от тях 92 са задържаните в полицейските управления и предадени на дирекция „Миграция".

Само днес, в рамките на ежедневните операции по линия на контрола за пребиваване на чужденците на територията на столицата, служители на СДВР са извършвали проверки на адреси в централната част на София, като до 17 часа са били проверени общо 96 лица, 28 от тях са задържани в районните полицейски управления и предадени на Дирекция „Миграция".

От СДВР припомнят, че Законът за чужденците в България (чл.28, ал. 3 и ал.4), регламентира точно задълженията на собствениците на хостели и тези, които отдават квартири под наем.

Ежедневно, в срок до 6 часа сутринта, собствениците на хостелите са длъжни да предоставят в районното управление на територията, на което се намират сградите, попълнените регистрационни карти на гостите.
5-дневен е срокът за уведомяване, който са длъжни да спазват лицата, отдаващи квартири под наем.

Превантивните мерки, предприето от ръководството на СДВР, ще продължават и в бъдеще. Целите са своевременно установяване на лицата, които незаконно пребивават в страната ни, и обезпечаването на сигурността на гражданите и гостите на столицата.