"Пътна полиция" е съставила общо 11 акта по Закона за движение по пътищата на водачите на 4 леки автомобила БМВ и 7 мотоциклета от началото на месеца в Бургас.

Това съобщава Областната дирекция на МВР в града, която води засилена акция срещу завишените нива на шум при придвижване на МПС по основните пътни артерии. Полицейските служители осъществяват контрола предимно в тъмната част на денонощието.

При установяване на технически неизправни моторни превозни средства с липсващи шумозаглушители на изпускателната уредба се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение.

Полицейските служители проверяват и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Контролът на територията на община Бургас продължава да е засилен и с днешна дата, а служителите на "Пътна полиция" остават безкомпромисни при констатиране на нарушения на ЗДвП, изтъкват от ОДМВР-Бургас.

Припомняме, че вчера бургаският омбудсман алармира за множество сигнали от граждани, недоволни от постоянния шум от мотористи през нощта. Тодор Стамболиев настоя МВР да наложи глоби на тези, които подлагат на тормоз гражданите през късните часове на денонощието.

Бургаският омбудсман иска глоби за мотористите по закона за шума

Бургаският омбудсман иска глоби за мотористите по закона за шума

Сигналите за шумни мотористи не са спирали през целия летен сезон