"Много от правните проблеми на Балканите са общи, а голяма част са общи и за Европейския съюз. Един от тях е непознаването и неразбирането на правата на гражданите на ЕС".

Това заяви проф. Атанас Семов пред БНР. Сега проф. Семов обучава върховните съдии на Гърция, Румъния и България по уникален проект на Софийския университет, финансиран от Европейската комисия, за прилагането на Хартата за правата на човека.

Проф. Семов изтъкна, че проблемите за борбата с корупцията, както и за бежанците и миграцията са общи за Гърция, Румъния и България.

"Свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС в много голяма степен наистина премахва границите между държавите, особено по отношение на правото, и решение само в една отделна държава не могат да бъдат напълно достатъчни", заяви юристът. 

В Атина въвеждат извънредни мерки за движението заради стачка

В Атина въвеждат извънредни мерки за движението заради стачка

Има 24-часова стачка на работещите в местното самоуправление

В коментар за протестите, които съпровождат избора и изслушването на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев проф. Семов заяви: "Протестите за подкрепа са един феномен, който бунтуващата се гръцка душа не би могла да разбере".

Припомняме, в Гърция стачките, които блокират движението, са доста често явление. 

Иван Гешев и като главен прокурор иска да влиза в съдебна зала
Обновена

Иван Гешев и като главен прокурор иска да влиза в съдебна зала

Над 9 часа продължава изслушването в Пленума на ВСС

Проф. Семов смята, че ако една държава сведе съдбовните си проблеми до избора на една или друга личност, това е загиваща държава.

"Сериозните държави не зависят от личността на главния прокурор, дори от личността на министър-председателя. В сериозните държави има устойчива ценностна система за издигане и подбор на кадри и устойчиви процедури, които правят така, че институциите да работят независимо кой е на чело", каза проф. Семов.

По думите му в европейската демокрация е предварително невъзможно неподходящ човек да заеме висок пост. Всичко се прави чрез демократичните механизми в името на закона и на гражданина, категоричен бе проф. Атанас Семов.