И в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт, това заяви Иван Гешев за излезлите публикации в някои медии за негови сметки в швейцарски банки, както и изтеклите стенограми от записи по "Наглите".

Изслушването на кандидата за главен прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС продължава над 9 часа (заседанието започна в 10 часа - б.р.), след кратко прекъсване заради сигнал за бомба сутринта, както и след половинчасова почивка по обяд и още една в ранния следобед. Изслушването започна с представяне на концепцията на Иван гешев за развитие на прокуратурата и отговор на въпроса, писмено внесени от неправителствени и професионални организации. На много от въпросите Иван Гешев отговори като взаимноприпокриващи се и се позова на предишния си отговор. Изслушването продължава с въпроси от страна на членовете на Пленума на ВСС.

По време на изслушването той даде висока оценка за мандата на Сотир Цацаров, съобщи статистика за броя на обвинителните присъди, които са над 97%, което опровергавало критиците на съдебната система.

"В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините, освен да говорят основно този кръг хора, е да се хранят от това говорене, включително да изграждат идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт", каза той.

Кандидатът за главен прокурор обеща и да се ожени за жената, с която живее на семейни начала. За съжаление не ми остана време да се оженя, сподели той пред колегите си от ВСС. Мисля да го компенсирам, с това което й причиних с тази кандидатура, това е само обещание, каза още той и във връзка с публикации за свързаност на жена му с бизнеса на основния свидетел по делото срещу Десислава Иванчева.

На въпрос за обявяването от страна на прокуратурата на подробности по разследването, включително и за разследваните, Иван Гешев заяви, че трябва да има баланс между правото на българските граждани да бъдат информирани и между Европейската конвенция за правата на човека, а от друга страна има презумпция за невинност. Прокурорът призна, че балансът не е лесен, но трябва да се направи всичко възможно, за да има такъв. Според него не представлява нарушение на презумпцията за невиновност, ако се изнасят факти във фазата на досъдебното производство, ако е с разрешението на наблюдаващия прокурор.

Гешев заяви, че трябва да има регламентация за контрол върху "тримата големи" с отчитане на спецификите. Според Гешев трябва да има промени в законодателството. На въпрос за използването на СРС Гешев посочи, че има регламенти и те се спазват с контрола на съда.

На въпрос за баланса между наказания и поощрения при ръководене на структурата Иван Гешев заяви, че това е висш пилотаж и въпросът е на прилагане както на възможностите за материално стимулиране, така и за нематериално стимулиране.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев няма да позволи нито един кръг да командва съдебната система в нарушение на закона. Тук става въпрос за интереси - между личности, медийни и политически.

Той не вижда нещо, което не съответства на практиките на европейските прокуратури в процедурата по избор за обвинител номер едно. "Когато бяха трима - защо бяха трима. Сега пак е един номиниран за главен прокурор, защо един", недоумява Гешев в коментар на критиките, че изборът му е предизвестен. Той няма против нито един главен прокурор, но истината е, че през годините голямата част от главните прокурори били извън професионалната общност.

"През годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, което има нужда от настойници", заяви Иван Гешев.

По думите му хората имат право да протестират, но законът трябва да бъде спазван. Според Гешев хората на протестите могат да си мислят, че прокуратурата е империя на злото, те имат право на мнение, но и трябва да спазват закона.

На въпрос за делото "Иванчева" Иван Гешев призна като своя грешка, че случаят не е достатъчно добре обяснен. По случая "Иванчева", Гешев заяви, че имало записи и от тях биха могли да се видят обвинените какво говорят и какво правят.

Моята субективна оценка дали прокуратурата е повишила или не е повишила доверието едва ли има значение, но грешката, която е беше допусната е, че своевременно не се обясниха публични факти и обстоятелства пред обществото, посочи Гешев.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че подкрепя номинацията на Иван Гешев за поста на обвинител номер едно. Той не очаква от Гешев благодарности, а го подкрепя, защото знае как работи. Цацаров знае, че Гешев не се огънал в най-тежките моменти.Според него Гешев е най-добрият, най-умния и най-способния човек за поста на нов главен прокурор. Цацаров настоя, че е дошло времето начело на прокуратурата да застане прокурор.

Сотир Цацаров не се съгласи с казаното от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по адрес на Гешев и запита с какво тази процедура по избор на нов главен прокурор се отличава от другата с избора на председател на ВКС? С какво се отличава тази процедура от предните такива, запита главният прокурор и направи отметка към избора на шефа на ВКС.

По отношение на протестите и Цацаров заяви, че всеки един човек има право на мнение и уважава тези, които протестират по съвест.

Днешният избор в ключов за бъдещето на страната ни като правова държава. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов при избора на нов главен прокурор. Той не пропусна да отбележи, че има авторитарно- тоталитарен модел на управление на прокуратурата. Според Панов липсва и състезателност в процедурата за избор на главен прокурор. Кой и как предложи на прокурорската колегия и ВСС господин Гешев за главен прокурор, попита съдия номер едно, според когото подкрепата за Гешев е PR акция.

По какви критерии е преценено, че той е най-достойният кандидат, попита още Лозан Панов. Според него Гешев използвал и уличен език, неподходящ за прокуратурата. Освен това, по мнението му, кандидатът имал нисък праг на търпимост към критиките по свой адрес. По думите на председателя на ВКС констатациите за качествата му били на база на документи. Броят на осъдените на база неговата работа за десет години назад не бил впечатляващ, по думите на Лозан Панов. Той се усъмни и в правните познания на кандидата.

Председателят на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева също заяви, че подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за поста на нов главен прокурор. Определящо според нея е, че Гешев не само отговаря на законовите изисквания, а той отговоря на допълнително зададените критерии за визията на бъдещия главен прокурор.

Машева смята, че безпрецедентният брой становища е достатъчно показателен, че Иван Гешев получава подкрепа не само на институционално ниво, но и колегиалната подкрепа на следователи, прокурори и съдебни служители. "Това е един допълнителен фактор, с който да подкрепя кандидатурата на Иван Гешев", заяви тя.

От своя страна главният съдебен инспектор Теодора Точкова и съдебният кадровик Евгени Диков също подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за обвинител номер едно. Боян Магдалинчев също направи изказване в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев.

Според Даниела Марчева нея не съществува идеален кандидат. Тя даде пример с европейската практика като сподели, че се предпочитат кандидати от прокурорската гилдия.