Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство във връзка с разгласена информация, свързана със задържането на Сретен Йосич, съобщиха от Столична община.

Припомняме, преписката беше образувана по постъпило искане от кмета на София Бойко Борисов за разследване на източника, разпространил в българските медии лъжливи обвинения по негов адрес.

Анализирайки събраната информация е установено, че българските правоохранителни и правораздавателни органи са извършили голяма по обем работа, свързана с установяването и екстрадирането на сръбския гражданин Сретен Йосич. Това се казва в постановлението на Софийска градска прокуратура.
Тази работа е извършена в пълен синхрон между МВР, ВКП и чуждестранните партньори.

Не са установени контакти на Йосич с държавни структури и длъжностни лица, включително и Бойко Борисов.

По категоричен начин се изключват каквито и да било нерегламентирани връзки и отношения между Йосич и органите на МВР, в частност и с Борисов.

Настоящата проверка не е установила дали Йосич е направил изявление в Окръжния съд на Белград, касаещо български граждани. Единствено е установено, че на 08 април тази година и след това в сръбските медии са интерпретирани такива изявления.