Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала досъдебно производство, което разглежда възможните убийства на военнопленници и граждани в Луганска и Донецка области на Украйна през 2022 година, извършени от наемници от вече бившата частна военна компания "Вагнер". Информацията за това е потвърдена в отговор на СГП на запитване, отправено от БТА, във връзка с годишния доклад на Държавна агенция "Национална сигурност".

Производството, започнато на 22 август 2023 година, е въз основа на класифицирана информация, предоставена от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). То се фокусира върху възможното нарушаване на правилата на международното право за водене на война и евентуалното извършване на убийства спрямо военнопленници и граждани в Украйна през съответната година.

Софийската прокуратура посочва, че разследването се провежда в рамките на разпоредбите на Наказателния кодекс и се опитва да установи евентуалната отговорност съгласно членове 411, буква "а" и 412, буква "а", относно престъпления против мира и човечеството.

Въпреки търсенето на повече детайли, прокуратурата посочва, че информацията е защитена съгласно Закона за защита на класифицираната информация и не може да бъде разкрита без разрешение от наблюдаващия прокурор.

Подчертава се, че България е ангажирана с украинската Формула за мир и активно подкрепя инициативи за възстановяване на справедливостта, включително създаването на международен трибунал и участието в международни съдебни организации, които разследват военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

През април 2023 година, българският главен прокурор Иван Гешев подписа меморандум за сътрудничество с Главната прокуратура на Украйна, фокусиран върху изграждането на трайни механизми за сътрудничество и разследване на военни престъпления.

Украйна разследва 122 хил. предполагаеми военни престъпления

Украйна разследва 122 хил. предполагаеми военни престъпления

Вече са идентифицирани 511 извършители