Кибератаката на български сайтове е била осъществена на 15 октомври и няма данни да продължава към момента. Тя е била към 14 сайта на министерства, агенции и други институции, сред тях е сайтът на летище Бургас. Той е бил временно недостъпен около 13 ч. на 15 окт. Това заяви Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура по повод кибератаките срещу България от изминалата седмица.

Установена е самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно, но се работи по установяване на близо 150 лица, посочи тя.

Петрова добави, че местоположението на лицето е установено и е от Магнитогорск, но освен това са установени и други места, които може да са по целия свят. Вероятно ще се поиска екстрадиция на лицето, има възможност и за неприсъствена процедура за наказателна отговорност, уточни говорителят. Десислава Петрова поясни, че наказанието може да е най-много до 12 г. и глоба до 30 000 лв.

Военният министър: Кибератаката продължава хибридката за Кримския мост

Военният министър: Кибератаката продължава хибридката за Кримския мост

Димитър Стоянов не изключва опит за дестабилизация по сценарий отвън

Прокуратурата води разследване за компютърно престъпление. СГП се е самосезирала и след потвърждението е образувано досъдебно производство за киберпрестъпление, разследването е поето от НСлС в отдел "Киберпрестъпление".

Десислава Петрова каза, че последствието от атаката е временно затруднение на сайтовете, без изтичане на информация от масивите.

Руски хакери атакуваха правителствени сайтове у нас
Обновена

Руски хакери атакуваха правителствени сайтове у нас

Всички институционални сайтове вече работят нормално, ДАНС и ГДБОП започват проверка