Разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС), издавани от Софийския градски съд, драстично са намалели в последните месеци. Същото се отнася и до разрешенията за данни по Закона за електронните съобщения (ЗЕС)

За последните пет месеца на миналата година, откакто е сменено ръководството на съда, са дадени само 66 разрешения за СРС, отказите са 96, като има още 30 частични отказа.

За данните по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) исканията за 2015 година са общо 169, като до средата на август те са били 116, издадени 85 разрешения, 29 отказа, а 2 искания са оставени без разглеждане. След като с дейността се заема зам.-председателя на съда Даниела Борисова, са постъпили 53 искания, като тя е дала само 18 разрешения.

Данните изнася „Правен свят” след като е анализирал доклада на председателя на съда Калоян Топалов. Докладът е внесен в Висшия съдебен съвет (ВСС), като изпълнение на задачата, която кадровиците поставиха за отчет на дейността му по промяна на работата на скъндалния съд.

От доклада става ясно, че в съда действат нови правила за случайно разпределение на делата (а усъвършенстването им продължава), за заместване на съдиите, за равномерно натоварване, за разпределението на съдебните заседатели, направен е преглед на компетентността на администрацията и т.н.

Извън отправените препоръки от ВСС, в градския съд е била извършена реорганизация на службата "Защита на класифицираната информация", тъй като ръководството е констатирало изключително занижен контрол в предходните години.

В тази връзка са настъпили промени и при разглеждането на исканията за СРС, като са въведени и строги изисквания към службите, които подават исканията за СРС и за справки по ЗЕС. В доклада се подчертава, че още временното ръководство на СГС е въвело изискване за тяхното мотивиране, а от август вече се изисква пълна и подробна мотивировка. Завишен е и контролът за унищожаването на информацията, която няма да бъде използвана за нуждите на разследването. 

В СГС са приети и препоръчителни критерии за командированите съдии.

Една от причините за забавяне на разглеждането на делата в СГС е пословичната липса на достатъчно зали. По този въпрос в доклада се казва, че до края на 2015 г. заседания са провеждани в 11 съдебни зали, а, след разговори с ръководството на ВКС, в началото на тази година, градският съд получи възможност в определени дни от седмицата да ползва допълнително 6 зали.

Шефът на градския съд е взел мерки и по констатираното системно забавяне по изписването на делата. В тази връзка са били образувани дисциплинарки срещу съдите Елка Пенчева, Калинка Илиева – Пандохова, Рени Коджабашева, Златка Чолева, Олга Кадънкова, Виолета Йовчева и Мариян Марков.

Констатирани са проблеми и със съдебните заседатели. Системата за разпределение не изключвала определени от тях, каквато възможност има за съдиите. Това налагало често ръчно разпределение. Заседатели били заменяни не само заради заболяване, смърт и отказ от явяване, а и защото се е случвало да вдигат скандали за хонорар.

18 вещи лица пък не отговаряли на изискванията. В това число влизал и бившият вече началник на отдел "Информационни технологии и обслужване" инж. Ташко Ташев, който в последните дни критикуваше ръководството на съда. В доклада се казва, че Ташев не притежава висше техническо образование с компютърна насоченост, а е завършил ВМЕИ със специалност "Технология на машиностроенето". Нямал обаче нито един ден трудов стаж по специалността.