Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата колко е ощетена Българската банка за развитие. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев.

Той посочи, че този процес вече към края си и ръководството в момента има много добра представа какво се е случвало в банката и как тя е ощетена. Той подчерта, че ще има и сигнали до прокуратурата.

По негови думи за 2020 г. и 2021 г. общата загуба за банката ще бъде към 250 млн.

Арабаджиев посочи, че първото нещо, което заварил при стъпването си в ББР, било корупция, безстопанственост и отчайващо управление. Всички контролни механизми на банката били изключени.

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Точно преди да влезем за една бройка още един 150 милионен кредит щеше да бъде даден

"Заварихме едни кредити, за които сега тепърва ще говорим, заварихме договори с трети страни, които са изключително неизгодни за банката, заварихме други договори, които са 100% авансово плащани, хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят", обясни той.

По негови думи от осемте кредита в момента пет са в гратисен период по главница, т.е. нямат задължения да плащат главница. От тях четири не плащат дори лихви, тъй като са по мораториума на БНБ за COVID помощи. По тази причина той обясни, че кредитите са редовни, доколкото могат да бъдат, нямайки преки ангажименти за плащане.

Шефът на ББР обясни, че през октомври изтича първият гратисен период на един от кредитите. Едва през 2021 г. щяло да стане ясно доколко могат да си обслужват задълженията, така както са планирани.

Арабаджиев заяви, че един от осемте кредита не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч напред в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен, или не, посочи той.

Край на сагата ББР - новият Надзорен съвет вече е вписан от съда

Край на сагата ББР - новият Надзорен съвет вече е вписан от съда

Шефове в ББР взимали заплати от по 60 000 лв., установил Кирил Петков