От всякъде може да има теч на информация на лични данни. Борили сме се всички тези години и системата (с която работят нотариусите - б.р.) действа ефективно.

Не бих могъл да знам тези лични данни къде още могат да бъдат използвани. Тази система (на нотариусите - б.р.) работи ефективно. Не си спомням случай на фалшиво пълномощно. Достъп до тази система имат всички органи и институции с правен интерес - прокуратура, МВР, длъжностни лица по регистрация.

Това заяви председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев пред БНТ. Повод за думите му са изтеклите данни при хакерската атака от НАП на 5 млн. души. Нотариусът също посъветва 189-те души, чийто комплект от данни е бил най-явно изтекъл в мрежата, да сменят личните си карти. 

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Вчера от НАП успокоиха, че не е нужно почти 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. По техни изчисления 189 души били най-засегнати. Данните им, изтекли в мрежата, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите.

След това на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

Също на 24 юли адвокатът на обвинения "бял хакер" Кристиян - Георги Стефанов призова да не бъдат намесвани в политиката.

Ден по-рано ГДБОП влезе във фирма, в която работи обвиненият за хакерската атака. В ареста е търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, задържан при операцията на ГДБОП във фирмата. Другият директор Иван Тодоров е в Канада на планирано пътуване още преди година.

От прокуратурата заявиха, че нямат съмнение, че Кристиян Бойков е отговорен за атаката срещу НАП.

Междувременно от ГЕРБ предложиха създаването на временна комисия, която да разследва хакерската атака срещу НАП. 

Обвиниха в тероризъм работодателя на Кристиян

Обвиниха в тероризъм работодателя на Кристиян

Кристиян Бойков също се сдобива с ново обвинение

Анадолиев обясни, че от години нотариусите имат достъп до националния регистър за достъп на МВР, за да противодействат на кражбата на самоличност и на чужда собственост.

Нотариусът извършва много проверки , незабелязани за страните, каза Анадолиев. Те са за постоянен адрес, семейно положение, правни ограничения.

Проверката касае и пълномощни. Всеки един колега, пред когото е представено такова пълномощно, е задължен да провери съществуването му в информационната система. Там (в системта) са заверки, удостоверявани, свързани с промяна обстоятелства, завещания, поясни Анадолиев.

При сделки с недвижим имот нотариусът проверява самоличността, база данни на население, проверка в имотния регистър. Длъжностните лица не правят промени в Търговския регистър преди проверка в системата на нотариусите, заяви председателят на Камарата.

Той увери, че ще информира колегите си, за да са по-внимателни при сделкитеТези проверки се правят и при банкови пълномощия. Осигурили сме достъп на всички банкови институции до тази система, за да проверят пълномощното в информационната система, каза Анадолиев.

Анадолиев увери, че нотариусите имат достъп до системата на КАТ и вече е трудно да се придобие кола с фалшив талон. Когато дойдете да се разпоредите с колата - в реално време получавам данните - кой е собственика, има ли "Гражданска отговорност", има ли запор, дали е платен данъка. След това се проверява и с личните карти. В КАТ постъпва информация, ако има промяна на собствеността, допълни Красимир Анадолиев.