17 от 25-та членове на Висшия съдебен съвет официално са застнали зад кандидатурата на Георги Колев за председател на Върховния административен съд, съобщи БНР.
В момента Колев оглавява Софийския градски съд.

Предстои номинацията на магистрата да бъде официално оповестена на заседанието на съвета, който ще гласува идния четвъртък.

Кандидатът за председател на ВАС трябва да събере най-малко 17 гласа, за да бъде избран.

Георги Милков от неправителствената организация „Мрежа за гражданско наблюдение на съда" коментира днес, че председателят на СГС Георги Колев прави шеметна кариера в последните две години, но кандидатурата му за председател на ВАС е хвърляне в непозната материя.

Според него за неговата възраст и за неговия опит е доста голям риск да се хвърлиш в една непозната материя. Първо за системата, след това и за квалификацията и компетентността на господин Колев. По думите на Георги Милков той трябва да отговаря и на неудобни въпроси за имотното състояние на него и на съпругата му.

Милков добави, че според информация в интернет съпругата на Колев, която е нотариус, през последните няколко години е закупила значителни имоти на занижени цени и има разминаване в неговата данъчна декларация.
Според него има връзка между факта, че Георги Колев беше избран за председател на СГС след осъдително решение срещу Валентин Димитров, както и след издадена от него присъда срещу Марио Николов.

„Искам само да припомня, че господин Колев беше избран малко след като обяви осъдително съдебно решение срещу Вальо Топлото. Всъщност делото се беше влачило година-две и той обяви решението точно преди избора, което аз не смятам, че е случайно", каза Милков.