Председателят на Върховния касационен съд  Иван Григоров е изпратил до председателя на временната парламентарна комисия за изменения в Конституцията Любен Корнезов становището си във връзка с проекта за изменение и допълнение на Конституцията.

Изразявам известно съмнение до колко предложените поправки, имащи отношение към съдебната власт, са достатъчни и необходими, се посочва в писмото.

Припомняме, днес Григоров е поканен на заседанието на комисията, за да бъде изслушан относно предлаганата 4-та поправка на Основния закон.

Според Григоров, следва да се уеднакви начинът, по който се избират парламентарната квота във Висшия съдебен съвет и членовете на Инспектората.
Според мен удачно е да се въведе мнозинство от две трети и при избора на единадесетте члена на Висшия съдебен съвет, излъчени от парламента, така както е предвидено за членовете на Инспектората, се посочва в становището, разпространено от пресслужбата на ВКС.

Конституционно-правната регламентация на Инспектората е вътрешно противоречива, което изключително ще затрудни регламентацията му на законово ниво, а оттам и функционирането му.

Това е така, обяснява Григоров, защото Инспекторатът ще се избира от Народното събрание, ще действа сам служебно, както и по искане на широк кръг субекти, а ще се отчита пред Висшия съдебен съвет, който няма да бъде конкретният му "работодател".

Председателят на ВКС смята, че не са посочени никакви правни последици, с които да се свързва представянето на годишния доклад за резултатите от дейността на Инспектората пред Висшия съдебен съвет.

В становището, изпратено до Корнезов, се пита няма ли да бъде по-удачно, ако посочените в проекта функции на Инспектората се възложат на министъра на правосъдието - каквато е вековната практика в България.
Що се касае до наблюдението и контрола на Народното събрание, той се осъществява чрез контролната функция на парламента над изпълнителната власт, към която принадлежи и министърът на правосъдието, посочва Григоров.

По отношение останалите предложения, отнасящи се до съдебната власт, Върховният касационен съд споделя идеята за пълно отпадане на магистратския имунитет.
Не възразявам и срещу идеята да бъде представян годишен доклад за дейността на Върховния касационен съд, както пред Висшия съдебен съвет, така и пред Народното събрание, се посочва в становището.

Григоров е помолил Корнезов да предостави становището му на първите трима народни представители - вносители на законопроекта, съответно от БСП, НДСВ и ДПС, както и на ръководителите на останалите парламентарни групи, за запознаване със съдържанието му. С друго писмо Иван Григоров е уведомил председателя на Народното събрание Георги Пирински, че е изпратил на Корнезов становището си за промените в основния закон.