Съдят председателка на читалище за престъпление с последици за 611 885,95 лева

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателката на народното читалище "Йордан Йовков - 1870 г." Юлия Ст. Престъплението, за което подсъдимата ще отговаря пред състав на Добричкия окръжен съд, е извършено при условията на продължавано 10 години деяние, следствие на което са нанесени имуществените вреди от престъпната дейност в размер на 611 885, 95 лева.

В периода от 6 юли 2004 год. до 15 декември 2014 г. подсъдимата Юлия Ст. не изпълнявала служебните си задължения в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - председател на народното читалище "Йордан Йовков - 1870 г." в град Добрич. Според Закона за народните читалища и устава му като председател на читалището, Юлия Ст. трябвало да организира дейността на читалището съобразно закона, устава и решенията на общото събрание.

Председателката на читалището трябвало и да контролира изпълнението на задълженията на фирмите "Карина 90" ООД и "Сейфти билд" ЕООД, произтичащи от 4 договора за съвместна дейност, сключени от подсъдимата. Оказва се, че зад фирмите обаче стоят братята на Юлия Ст. - Ивелин и Димитър Иванови, които са по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците.

Според договорите, сключени между народното читалище "Йордан Йовков - 1870 г." и "Карина 90" ООД фирмата трябвало да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения на читалището. Като в замяна на направените инвестиции фирмата получила под наем 117 кв. м застроена площ по първите два договора и 345,15 кв. м застроена площ по вторите два договора. Става въпрос за помещения на приземния етаж на сградата на народното читалище в идеалния център на Добрич. Тези помещения са собственост на община Добрич и са отдадени безвъзмездно на единственото читалище в града за развитие на дейността му.

Предоставянето на помещенията на двете фирми набавя имотна облага за тези дружества в размер на 262 937,52 лева, а общият размер на причинените вреди за читалището са в размер на 611 885,95 лева. Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич тази престъпна дейност значимо е уронила и престижа на единственото читалище в града. За периода на нейното председателство в касата на читалището не е постъпила и една стотинка от наемите за отдадените помещения, а решението за отстъпването им на фирмите било взето еднолично от Юлия Ст., която манипулирала резултатите от общото събрание на институцията.

Счетоводната експертиза по делото е категорична, че направените инвестиции от двете фирми за развитието на читалището са в пъти по-малко от приходите, които би получило читалището, ако е отдавало само помещенията си. От производството става ясно, че Фирмата "Карина 90" ООД е газифицирала сградата на читалището, но към момента не е платила на фирмата-изпълнител, въпреки многократните опити да си получи вложените средства.

Предстои делото срещу 52-годишната Юлия Ст. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.