Дискретна полицейска акция е разбила организирана престъпна група за дрога и оръжия. В операцията са участвали антимафиоти, МВР и прокуратурата. Задържани са шест лица.

Това обяви на извънреден брифинг Наделина Йотова, говорител на специализирана прокуратура.

Иззети са два калашника с двеста патрона, пистолет макаров и осем патрона за него. Иззето и количество хероин. Дрога и оръжия са иззети и от другите лица, участници в групата.

Крадците Али, Турчина, Пачата и Пирона заловени от МВР след година следене
Обновена

Крадците Али, Турчина, Пачата и Пирона заловени от МВР след година следене

Главният секретар благодари на подкрепата на ДАНС

В групата са участвали трима араби с българско гражданство (родени в Обединени арабски емирства и Ливан), както и сърбин, също с българско гражданство - братята Исам Натур и Андрей Захариев (придобил българско име заедно с новото си гражданство), Салем Алтабан и Владица Н.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че обвинения са повдигнати на още двама души - Ивайло Г. и Мария Г.

В жилището, обитавано от братята Натур, са намерени и иззети два автомата "Калашников", около 200 патрона за тях, пистолет "Макаров" с 8 патрона.

При атаката на жилището от полицейските сили единият от задържаните там - Салем Алтабан, изхвърлил единия автомат през прозореца, опитал да избяга през балкона на съседен апартамент, но бил задържан.

В джобовете на Исам Натур са намерени и иззети 23 пакетчета с хероин.

Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от септември 2016 г.

Освен автоматични огнестрелни оръжия Исам Натур активно търсел да придобие пластичен взрив, пистолети, бронежилетки.

Салем Алтабан е изпълнявал ролята на "момче за всичко" в групата.

Единият от автоматите "Калашников" е осигурен от Ивайло Г. Оръжието било предадено на братята Натур чрез посредника Владица Н. Наркотиците пък били осигурявани от Мария Г. (българка от ромски произход). При специализираната операция в дома й са открити големи количества различни по вид наркотични вещества, както и картечен пистолет, чийто произход се установява.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на петима от участниците в групата. На Владица Н. е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Главсекът на МВР Георги Костов поясни, че тази реализация е плод на двумесечен оперативен труд. Сигнал срещу групата е подадено в столично РПУ, а както стана ясно от думите на Костов сигналът е бил потвърден от "агент". Значимостта на сигнала не е била подценена, отчете той.

Последвала изключително добра екипна работа между прокуратурата, ГДБОП и МВР. Дискретно се реализирала акцията. Повече неща от кухнята, Костов обаче отказа да разкрие.

Проучва се дали оръжията са за извършване на престъпление или за продажба. На този етап няма изявен лидер на групата. В групата има лица от небългарски произход.