Криминалисти от ОДМВР-София разкриха двойно убийство, съобщиха от пресцентъра на МВР. Автор на тежкото престъпление е 34-годишен криминално проявен, психично болен, който е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

По време на разследването криминалистите са били подпомогнати от психолози от Института по психология-МВР.

На 10 март сутринта в РУП - Костенец бил получен сигнал за пожар в дома на 77-годишния С.П. на ул. "Стефан Караджа". След бързата реакция на местните пожарникари, огънят бил потушен.

Бил извършен оглед от дежурно-оперативна група от ОДМР-София. Полицейските служители открили двата трупа на живеещите в къщата възрастни хора - на собственика и съпругата му И.П., също на 77 г.

По първоначална информация пожарът бил предизвикан от печка с твърдо гориво. Направената аутопсия обаче установила, че жертвите били насилствено умъртвени.

Криминалисти от Костенец и техни колеги от областната дирекция започнали активна работа за установяване на убиеца.

На следващия ден бил извършен повторен оглед на опожареното жилище. Разпитани били съседи, близки и познати на жертвите. Изяснено е било алибито на всички лица от активния криминален контингент, както и на тези с психични отклонения.

Така криминалистите се насочили към Д. Д. на 34 г. от с. Костенец, който от осем месеца се преместил да живее в близост до дома на жертвите. Мъжът бил доведен в местното районно управление, където след проведените с него разпити, направил пълни самопризнания за извършеното убийство. Възрастната двойка е била убита с нож.

Пред полиците задържаният заявил, че изпада в състояния, от които впоследствие няма спомен, в каквото е бил и във вечерта на убийството. Арестуваният е работил в погребална агенция в Костенец от около година. Той е имал три преписки за хулиганство в районното управление в Костенец, допълва Дарик.

След престъплението 34-годишният мъж веднага се отървал от ножа и дрехите, които носил - изхвърлил ги в контейнер за боклук. След проверка ножът и облеклото му са открити на сметище в града.

Задържаният мъж е криминално проявен за хулигански прояви, с психични отклонения - освидетелстван като психично болен с диагноза "шизофрения" и "психопатия".
Образувано е досъдебно производство, посочват от МВР.