Представители на Българско обединение на шофьорите и Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка се обединиха срещу системата "бонус-малус".

Според тях собствениците на МПС в България не са "брашнян чувал" и не трябва да заплащат допълнително за грешките на работещите в КФН.

Шофьорите и инструкторите изразяват недоволството си, че многократно са поставяли въпроса защо в Комисията по финансов надзор се занимават с поведението на водачите на МПС.

КФН пусна за обсъждане системата "бонус-малус"

КФН пусна за обсъждане системата "бонус-малус"

Целта на системата е намаляване на катастрофите

По думите им тяхното основно задължение е да осигуряват защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.

На проведени срещи с КФН, представители на шофьорите и инструкторите са подчертали, че Комисията не трябва да хаби ресурс по темата "поведение на водача на МПС на пътя", тъй като има други контролни органи, които да се занимават с тези въпроси.

Те посочват, че КФН е добре да защитава интересите на застрахованите български граждани.

Мая Манолова: Бонус-малус е в полза на застрахователите, не на гражданите

Мая Манолова: Бонус-малус е в полза на застрахователите, не на гражданите

С вменяването на чужда вина катастрофите няма да станат по-малко, категорична е тя

БОШ и СПАМП отбелязват още, че Съвета на бюрата "Зелена карта" е наложил мониторинг върху застрахователните дружества в България.

Според тях това ще доведе до вдигане на сумата по задължителната застраховка ГО и изключване на България от системата Зелена карта.  

Двете организации са категорични, че това би накарало собствениците на транспортни фирми да сменят седалищата си и да ги регистрират извън страната. Това щяло да доведе до спад в приходите в бюджета на страната и НОИ.

Маринов се застъпва за системата „бонус-малус“

Маринов се застъпва за системата „бонус-малус“

Цената на "Гражданската отговорност" да се определя от поведението и миналото на водача

По думите им потърпевшите ще са само собствениците на автомобили, които са регистрирани в България.

Те допълват, че за последните 8 месеца сумите по премии за сключване на задължителната застраховка Гражданска отговорност са се завишили с около 80%, без конкретна причина.

По-евтина "Гражданска отговорност" при бонус-малус обещават от КФН

По-евтина "Гражданска отговорност" при бонус-малус обещават от КФН

КФН обсъжда с бранша наредбата "бонус-малус"