Цвета Таскова, шофьорката обвинена за катастрофа с автобус край Вакарел, вече е при родителите си. "В психически шок е, трябва й време да се успокои", коментира пред НоваТВ нейният адвокат Николай Кокинов, който е и бивш градски прокурор на София.

"Никой нормален човек не желае да се случи подобно нещо и неслучайно законът е квалифицирал това деяние като непредпазливо. По закон при всички случаи тя щеше да бъде освободена след месец и половина", обясни адвокатът.

Има само оглед на автомобила и тепърва предстои да бъдат направени експертизи, допълни Кокинов.

10 минути продължил огледът на колата, блъснала автобуса край Вакарел

10 минути продължил огледът на колата, блъснала автобуса край Вакарел

Експерти смятат, че това е изключително повърхностен оглед

"На този етап единственото, което е сигурно, е, че Цвета Таскова е предприела изпреварване на автобуса. Предполагам, че е твърде вероятно да има и някаква форма на съпричиняване, тъй като 1200-килограмов автомобил трудно може да изтласка 12-тонен автобус от пътя само при един лек удар. Тепърва тези факти ще бъдат изяснявани от разследване. Твърде вероятно е и шофьорът на автобуса да е реагирал неадекватно и да е извил волана инстинктивно надясно. Засега обаче това са само предположения", коментира Кокинов.

Той лично е видял автобуса, минавайки случайно по АМ "Тракия" малко след катастрофата и вижда преобърнатия автобус. "По една случайност минавах на местопроизществието на АМ Тракия и видях автобуса с извити надясно гуми", допълни адвокатът.

Шофьорката от АМ "Тракия" излезе под гаранция

Шофьорката от АМ "Тракия" излезе под гаранция

Срещу гаранция от 5 000 лева

"Смятам, че вероятно и тя по някакъв начин е закачила автобуса, но и водачът на автобуса инстинктивно е реагирал и е навил волана надясно", коментира Кокинов и пред БТВ.

Той обясни, че Таскова е предприела изпреварване, след което споменът ѝ е неясен. "Автоекспертите ще кажат дали е изгубила контрол. Делото е в много ранна фаза, тепърва ще се изготвят автотехнически експертизи. Единственото налично досега е един оглед на автомобила, който удостоверява, че той е технически изправен, за колкото кратко време са могли да го прегледат".

"Това е почтено трудово момиче от почтено семейство. По какъв начин ще се укрие? Тя е човек на заплата, не е категорията на хора, разполагащи с много пари и с желание за бягство от правосъдието. Тя винаги е заявявала, че ще понесе каквато и санкция да ѝ определят, ако я признаят за виновна, но да не забравяме, че все пак има презумпция за невиновност", допълни адвокатът.

Шофьорката от АМ "Тракия" е от добро семейство и с висше образование

Шофьорката от АМ "Тракия" е от добро семейство и с висше образование

Според адвокат Динев, Таскова е била адекватна след удара, обадила се е на 112, помагала е на пострадалите