Пътнически автобус се е обърнал на автомагистрала "Тракия" в района на Вакарел, съобщава МВР. Катастрофата е станала при км 27 в посока София.

По първоначални данни при инцидента на място са загинали 6 души. 22 души са били ранени, сред които и дете, съобщи говорителят на "Спешна помощ" - София Катя Сунгарска.
По-рано имаше информация, че загиналите са 10. Властите обаче заявиха, че при инцидента са загинали 6 души.

Стана ясно още, че в катастрофиралия са пътували 7 души от Бургас, 8 от Айтос, 2 от Карнобат. Други 5 пътници са се качили в Сливен, един в Пазарджик, а останалите 22-ма души пътуват от Стара Загора. Няма списък с имената на хората. 

21 ранени при катастрофата на "Тракия" в столичните болници
Обновена

21 ранени при катастрофата на "Тракия" в столичните болници

14 април е обявен за ден на национален траур

МВР обяви два телефонни номера, на които хората могат да получат информация относно състоянието на пострадалите. Номерата са:

02/982 51 54
0889 944 260

По-късно от МВР уточниха, че телефоните ще бъдат активни до 12.00 часа в събота, 14 април. При необходимост отворените телефонни линии ще останат активни за по-дълъг период.

Пътят не е причина за катастрофата край Вакарел

Пътят не е причина за катастрофата край Вакарел

При инцидента загинаха 6 души

Към мястото бяха изпратени 14 линейки от Елин Пелин, Ихтиман и София. Всички пострадали са откарани в столични болници. Полицията е осигурила трасета към болниците в София.

"В координация сме със "Света Анна", с "Пирогов", разбира се, и ВМА има готовност, ИСУЛ, всички болници в София са включени в координационния импровизиран екип, който сме създали, имат готовност да окажат съдействие на пострадалите при този инцидент. Много е тежък инцидентът и е много динамична ситуацията", заяви говорителят на "Спешна медицинска помощ" - София Катя Сунгарска.

Прокуратурата разследва катастрофата край Вакарел

Прокуратурата разследва катастрофата край Вакарел

Извършват се огледи и се разпитват свидетели

10 от пострадалите са настанени в болница Окръжна болница "Света Анна" - трима мъже и седем жени, всичките на възраст между 26 и 60 години. Четирима от тях са в тежко състояние с опасност с живота. Те са със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.
Пострадалите са с наранявания от фрактури или открити порезни рани. От болницата съобщиха, че към момента имат има достатъчно запаси от кръв.
"Трима са със сравнително леки травми. Четиримата, въведени в противошокова зала, са тежко състояние - съчетание с травми на глава, гърди, корем и гръбнак. Двама от тях вече са вкарани в операционната за операция по спешност. Има още трима души, които са с изолирани фрактури на ръцете, които също подлежат на оперативна интервенция, но в планов порядък", заяви пред БНР директорът на болницата Славчо Близнаков.

В "Пирогов" са приети четирима души - дете, две жени и мъж. Детето е в най-тежко състояние.
"До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма. Вече е в операционната за поставяне на специален гръден дрен, понеже е със свит бял дроб, след което му предстоят допълнителни изследвания. Приети са и две жени, едната от които минава през хирургичен кабинет, а другата - през травматологичен кабинет. Приет е и един мъж с черепно-мозъчна травма, който минава през неврохирургичен кабинет", заяви директорът на "Пирогов" Асен Балтов.
Стана ясно, че 13-годишното момче вече е преминало през детска противошокова зала на "Пирогов", където е било изследвано от мултидисциплинарен екип. Детето вече е и с поставен дрен, така че да се възстанови достъпът на кислород до организма.
Майката на момчето също остава в болницата, но в травматологията на "Пирогов".
На другата пострадала жена се е наложило да бъдат направени и високоспециализирани изследвания. Изследванията са показали наранявания, които налагат тя да остане в хирургията.
Мъжът - на 40 години - е бил прегледан и изследван в "Спешно отделение". Той е с контузия на главата и след обработване е освободен от болницата.

Директорът на "Спешна помощ" потресен от катастрофата

Директорът на "Спешна помощ" потресен от катастрофата

Екипите са реагирали по възможно най-бързия начин

Три пострадали жени от катастрофата са приети във Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на болницата. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение.

По информация на "Спешна помощ" - София двама пострадали са настанени в болница "Царица Йоанна".

Двама пострадали са постъпили в Спешното приемно отделение на Болница "Токуда" без опасност за живота. Пострадалите са пристигнали в болницата в 12.55 ч.
Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. И при двамата са установени фрактури на долни крайници и предстоят ортопедични операции и прием в Клиниката по Ортопедия и травматология. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми.

Шофьорът на автобуса е приет в болница "Софиямед". Той е с контузия на гръден кош, състоянието му е стабилно. Предстои мъжът да бъде сниман с рентген. След това той ще бъде преместен за наблюдение в Клиниката по хирургия. 

Ананиев благодари на спешните екипи за реакцията
Обновена

Ананиев благодари на спешните екипи за реакцията

Пострадалите се насочват към Окръжна болница "Света Анна" , ВМА и "Н. Пирогов"

Националният център по трансфузионна хематология е направил нужната организация и разполага с подсилени екипи за кръводаряване, които са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв. В момента НЦТХ разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите.

14 април (събота) е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа, съобщиха от пресслужбата на МС.
Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

14 април е ден на национален траур за жертвите от катастрофата край Вакарел

14 април е ден на национален траур за жертвите от катастрофата край Вакарел

На място са загинали 6 души. 22 души са ранени, сред които и дете

"Става въпрос за катастрофа между автобус и лек автомобил. Екипите са на място. Има много пострадали. Опитваме се да освободим от автобуса хората, които са затиснати и да ги транспортираме към близките болници в София. Спряно е насрещното движение по магистрала "Тракия", за да могат да стигнат линейките. По първоначална информация има около 20 пострадали. Това заяви пред Нова главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Линейките, които сме концентрирали към този инцидент, са вече 14 на брой. За съжаление шестима души са загинали. Едно дете е пострадало, но не мога да кажа с какви травми. Концентрирали сме максимални усилия, за да окажем помощ. Полицията съдейства. Районът е абсолютно отцепен. Очаквам още информация в близките няколко минути. Ранените са над 20. Имаме координация с болница "Света Анна" и с "Пирогов", ако се наложи и с ВМА", заяви говорителят на "Спешна помощ" - София Катя Сунгарска.

Снимка 350562

Източник: БГНЕС

Към момента се знае, че автобусът се е преобърнал. Той се е движил в посока София. БНР съобщи, че рейсът е излязъл от пътя, но не е ясна причината, както и дали става въпрос за грешка на водача или за ПТП с друг автомобил.

Един от пострадалите разказа пред bTV, че автомобил е ударил автобуса отстрани, при което шофьорът е изгубил контрол и автобусът е влязъл в канавката. "Шофьорът не направи нищо, с което да ни застраши", категоричен беше мъжът.
Друг свидетел потвърди информацията. На около 4-5 метра от преобърнатия рейс има синя кола, за която очевидци обясняват, че е засякла рейса, което е довело до обръщането му.

"Аз бях първият човек, който слезе от автобуса. Ужасна гледка беше. Всички хора викаха, не знам бройката нито на ранените, нито на загиналите. Пътувах сам, имам охлузвания, радвам се, че съм добре. Но шокът от ужасната гледка на ранени хора е ужасна. Не мисля, че автобусът е карал с превишена скорост", заяви един от пътниците пред Нова.

Снимка 350599

Източник: БГНЕС

"Шофьорът е почивал 3 дни, преди да се качи да управлява автобуса. Качил се е от Сливен в посока София. Другият шофьор е карал от Бургас до Сливен", информира шефът на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов.

Иван Добрев, един от управителите на фирмата превозвач "Юнион Ивкони",  заяви пред БНР, че автобусът е чисто нов, произведен е през 2014 година.
"Аз не съм разследващ орган. По първоначални данни пътник се е обадил, че лека кола се завърта, не знам от другото пътно платно ли е, от същото ли е, някаква жена е карала, тя е жива и доколкото знам е дала показания пред полицията, че е изгубила контрол над колата, удря се в рейса и го обръща."

От Автомобилна администрация са съобщили, че рейсът е изпълнявал редовна линия и превозното средство е преминал годишен технически преглед.
"Изчакват се резултатите от проверките на водача", заяви Дамян Войновски от ДАИ. По думите му автобусът е включен в лиценза на фирмата, минал е редовно периодичен технически преглед. "Прегледахме и видеозаписите от пункта. Към момента, не сме констатирали някакви нарушения. Изчакваме, за да проверим какво е положението с водача, защото все още го разпитва полицията. Чакаме, за да ни възложат да извършим допълнителни проверки по отношение на спазването на правилата за управление и каквото поиска полицията от нас".

Проверяват "Юнион Ивкони" след тежката катастрофа край Вакарел

Проверяват "Юнион Ивкони" след тежката катастрофа край Вакарел

При катастрофата загинаха най-малко 6 души

Сигналът за инцидента е получен в 11.25 часа. 

На мястото на катастрофата се беше образувала километрична колона от автомобили. Няколко часа след катастрофата преминаването по магистралата продължава да е тежко. 

В района на инцидента вече е организиран е обход в участъка Ихтиман- Вакарел по стария път, в посока София. Пътна полиция насочва трафика. Полицаите подпомагат изтеглянето на превозните средства чрез обратен завой - посока Пловдив и ги насочват по стария път. Междувременно продължават спасителните действия на мястото на тежкия пътен инцидент, информира Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението по АМ "Тракия" се осъществява двупосочно в платното за посока Бургас.

Поради интензивния трафик по АМ "Тракия" в района на катастрофата АПИ съветва шофьорите да използват следните алтернативни маршрути:
- път I-6 София - Златица - Карлово и обратно;
- път II-82 София - Самоков - Костенец пътен възел "Мухово" на АМ "Тракия" и обратно.

Заради катасрофата беше въведена временна организация на движението в столицата на влизане от АМ "Тракия", предават от СДВР. Столичната полиция апелираше шофьорите временно да използват различни от "бул. "Цариградско шосе" маршрути за влизане в града.

Екипите на СДВР са предприели организация на движението на района на влизане в София откъм АМ "Тракия" за осигуряване на трасета за бързо преминаване на медицинските автомобили с пострадали от пътния инцидент с автобус на автомагистралата в участъка при Вакарел. МВР също потвърди, че при катастрофата има загинали.

Стана ясно и че ПТП е възникнало и в другата лента, точно срещу тежката катастрофа. Причината е, че кола е намалила скоростта, така че пътниците да видят какво е станало, вследствие на което друг автомобил се е ударил в първата кола.

На мястото на инцидента вече е пристигнал министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По разпореждане на премиера Бойко Борисов Радев е прекратил посещение на ГКПП "Капитан Андреево", където бе планирана визита на холандски депутат.

Министърът на транспорта Ивайло Московски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков наредиха проверки във връзка с инцидента.

Здравният министър Кирил Ананиев изказа съболезнования на близките на загиналите и благодари на екипите на Спешна помощ и на лечебните заведения за оказаните животоспасителни действия.

Изчезна шофьорът на автобуса, катастрофирал на магистрала „Тракия”

Изчезна шофьорът на автобуса, катастрофирал на магистрала „Тракия”

Няма следа от 49-годишния мъж...

Припомняме, при подобен инцидент пострадаха 10 души в края на месец октомври 2017 година. Тогава автобус на "Юнион Ивкони" се обърна на АМ "Тракия" при 296-и километър, малко след Зимница в посока Карнобат. Автобусът пътуваше от София за курорта "Слънчев бряг".