Съболезнования към близките и роднините на загиналите в катастрофата на АМ "Тракия". С тези думи на министър Кирил Ананиев започна пресконференцията в Министерството на здравеопазването, където имаше среща за реформата в ТЕЛК.

Министър Ананиев заяви, че автобус, пътуващ от Бургас за София и лек автомобил са катастрофирали при Вакарел.

"Има загинали, има и хора с много тежки наранявания, 14 линейки отидоха на място", заяви Ананиев.
Той благодари на екипите на спешна медицинска помощ и уточни, че пострадалите се насочват към три столични болници - това са Окръжна болница "Света Анна", ВМА и "Пирогов".

"Убеден съм, че екипите полагат всички усилия, за да помогнат на пострадалите", заяви Ананиев.

6 загинали и 22 ранени при катастрофа на автобус край Вакарел
Обновена

6 загинали и 22 ранени при катастрофа на автобус край Вакарел

Телефонни номера за информация на МВР - 02 / 982 51 54 и 0889 944 260

"В координация сме със "Света Анна", с "Пирогов", разбира се, и ВМА има готовност, ИСУЛ, всички болници в София са включени в координационния импровизиран екип, който сме създали, имат готовност да окажат съдействие на пострадалите при този инцидент. Много е тежък инцидентът и е много динамична ситуацията", заяви говорителят на "Спешна медицинска помощ" - София Катя Сунгарска.

10 от пострадалите са настанени в болница Окръжна болница "Света Анна" - трима мъже и седем жени, всичките на възраст между 26 и 60 години. Четирима от тях са в тежко състояние с опасност с живота. Те са със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.
Пострадалите са с наранявания от фрактури или открити порезни рани. От болницата съобщиха, че към момента имат има достатъчно запаси от кръв.
"Трима са със сравнително леки травми. Четиримата, въведени в противошокова зала, са тежко състояние - съчетание с травми на глава, гърди, корем и гръбнак. Двама от тях вече са вкарани в операционната за операция по спешност. Има още трима души, които са с изолирани фрактури на ръцете, които също подлежат на оперативна интервенция, но в планов порядък", заяви пред БНР директорът на болницата Славчо Близнаков.

В "Пирогов" са приети четирима души - дете, две жени и мъж. Детето е в най-тежко състояние.
"До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма. Вече е в операционната за поставяне на специален гръден дрен, понеже е със свит бял дроб, след което му предстоят допълнителни изследвания. Приети са и две жени, едната от които минава през хирургичен кабинет, а другата - през травматологичен кабинет. Приет е и един мъж с черепно-мозъчна травма, който минава през неврохирургичен кабинет", заяви директорът на "Пирогов" Асен Балтов.
Стана ясно, че 13-годишното момче вече е преминало през детска противошокова зала на "Пирогов", където е било изследвано от мултидисциплинарен екип. Детето вече е и с поставен дрен, така че да се възстанови достъпът на кислород до организма.
Майката на момчето също остава в болницата, но в травматологията на "Пирогов".
На другата пострадала жена се е наложило да бъдат направени и високоспециализирани изследвания. Изследванията са показали наранявания, които налагат тя да остане в хирургията.
Мъжът - на 40 години - е бил прегледан и изследван в "Спешно отделение". Той е с контузия на главата и след обработване е освободен от болницата.

Три пострадали жени от катастрофата са приети във Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на болницата. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение.

По информация на "Спешна помощ" - София двама пострадали са настанени в болница "Царица Йоанна".

Двама пострадали са постъпили в Спешното приемно отделение на Болница "Токуда" без опасност за живота. Пострадалите са пристигнали в болницата в 12.55 ч.
Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. И при двамата са установени фрактури на долни крайници и предстоят ортопедични операции и прием в Клиниката по Ортопедия и травматология. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми.

Националният център по трансфузионна хематология е направил нужната организация и разполага с подсилени екипи за кръводаряване, които са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв. В момента НЦТХ разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите.

Пътят не е причина за катастрофата край Вакарел

Пътят не е причина за катастрофата край Вакарел

При инцидента загинаха 6 души