Пуснаха от ареста шофьорката, предизвикала тежката катастрофа край Вакарел на АМ "Тракия".

Срещу гаранция от 5 000 лева апелативната инстанция реши да пусне на свобода 29-годишната Цвета Таскова, която предизвика тежката катастрофа на АМ "Тракия" край Вакарел от 13 април, при която загинаха 6 души, а 21 бяха ранени.

Съдиите от Апелативния съд в София Весислава Иванова, Стефан Илиев и Калинка Георгиева решиха да пуснат обвиняемата от ареста. Припомняме, спрямо Таскова е повдигнато обвинение за причинена катастрофа по непредпазливост, вследствие на което е настъпила смъртта на повече от 1 човек.

6 загинали и 22 ранени при катастрофа на автобус край Вакарел
Обновена

6 загинали и 22 ранени при катастрофа на автобус край Вакарел

Телефонни номера за информация на МВР - 02 / 982 51 54 и 0889 944 260

Според версията на прокуратурата Таскова безспорно е отговорна за тежкия инцидент. Докато се придвижвала с автомобила си, тя криволичила по пътя и ударила предната лява гума на рейса, при което той излязъл от пътя и се обърнал в канавката.

"Обвиняемата е без каквито и да било криминални или други прояви. От 11 сведения на нейни близки става ясно, че тя е порядъчен гражданин, който спазва законите на страната." Това заяви в хода на делото съдия Весислава Иванова. По думите на съдията случаят от 13 април е инцидент.

По време на процеса беше отбелязано и предишното провинение на подсъдимата - тя е хваната да кара под въздействието на алкохол. Книжката на Таскова е била отнета, а тя е изтърпяла наказанието си.

Според констатациите на магистратите съществува минимален риск Таскова да извърши друго престъпление, което не е основание за по-нататъшното ѝ задържане под стража. Съдиите прецениха и че няма опасност обвиняемата да се укрие. Възможно е прокуратурата да наложи на жената да не напуска страната. Това за сега не е поискано от държавното обвинение.

Съдът отбеляза и че за подобни престъпления е възможно обвиняемият да прекара в ареста най-много 2 месеца. Разследването най-вероятно щяло да надхвърли този срок, понеже все още не е готова автотехническата експертиза, която трябва да обясни как е станала катастрофата. Единственото заключение е, че колата на подсъдимата е била изправна към момента на удара с рейса.

Шофьорката, предизвикала катастрофата край Вакарел, остава в ареста

Шофьорката, предизвикала катастрофата край Вакарел, остава в ареста

Обвинена е за причиняване на смърт по непредпазливост

Пред съда Таскова се разкая за случилото се. Според защитниците на жената тя е готова да изтърпи наказанието, което съдът ще ѝ наложи, независимо както ще бъде то.

Николай Кокинов, който е адвокат на Таскова, коментира решението на съда като справедливо и подчерта, че това е напълно в законовите рамки. Той обясни, че законодателят е предвидил тази възможност и така или иначе служебно Цвета Таскова ще излезе от ареста. Според Кокинов при такова дело със сложни експертизи и много жертви делото ще влезе в съда най-рано след 12 месеца.

"Тя (Цвета Таскова, бел.ред.) нито ще се укрие, нито ще извърши друго престъпление, нито ще направи нещо, за да затрудни разследването", увери Николай Кокинов и посочи, че мярката за неотклонение не бива да бъде самоцел.

10 минути продължил огледът на колата, блъснала автобуса край Вакарел

10 минути продължил огледът на колата, блъснала автобуса край Вакарел

Експерти смятат, че това е изключително повърхностен оглед

Пред журналисти той обясни, че клиентката му се чувства зле и е нещастна, както всеки един човек би се чувствал в такава ситуация. Кокинов пресече всякакви спекулации и въпроси, свързани с наказанието на Таскова за шофиране след употреба на алкохол от 2008 година с думите, че клиентката му е изтърпяла наказанието си, което и в момента няма никакво отношение.