Адвокатът на шофьорката Цвета Таскова от АМ "Тракия", Георги Динев, коментира пред НоваТВ, че тя е от добро семейство, а баща й е един от най-изтъкнатите авиатори у нас. Майка й работи в института, обучаващ медицински сестри в Плевен и самата Таскова има висше образование и е възпитана и интелигентна.

"През зимния сезон работела в Пампорово. След приключване на сезона, се е прибирала в дома си в Плевен, когато се е случил инцидентът. Още в много начална фаза на разследването", коментира адвокат Динев. Според него към момента не е ясна цялата фактическа обстановка и няма изготвени експертизи.

Припомняме, при тежката катастрофа на АМ "Тракия" загинаха 6 души, а 21 бяха ранени. Всички пострадали са настанени в столични болници.

"Нейният разказ е следният: започнала е със скорост 110 км/ч да изпреварва, в началото на маневрата е усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се е насочвал наляво. Опитала се е да го овладее, да го върне в дясно, но не е успяла. Тогава прави страничен удар с нейната дясна част в лявата част на автобуса. Уточнявам, че тя още не се е възстановила от първоначалния шок, в момента възприятията й са по-скоро общи, отколкото детайлни", заяви адвокат Динев.

Шофьорката, предизвикала катастрофата край Вакарел, остава в ареста

Шофьорката, предизвикала катастрофата край Вакарел, остава в ареста

Обвинена е за причиняване на смърт по непредпазливост

"В резултат на това съприкосновение с автобуса, от този момент тя губи контрол върху управлението, според нея шофьорът на автобуса е направил маневра наляво като ответна реакция от удара. Така двамата автомобила се закачат и заедно двата автомобила се насочват към канавката", добяви адвокатът.

Динев коментира, че Таскова е била адекватна след удара, обадила се е на 112, помагала е на пострадалите, дала е телефона си. Тя и момчето до нея са помогнали на пострадалите до идването на линейките.

Пътят не е причина за катастрофата край Вакарел

Пътят не е причина за катастрофата край Вакарел

При инцидента загинаха 6 души

"Има 10 години стаж като шофьор. За тези 10 години има едно единствено наказание. Преди две години е единственото й нарушение с 0,9 промила алкохол", обясни Динев.

"Родителите й са изключително притеснени и объркани. Още по-объркани излязоха от залата. По адрес на тяхната дъщеря се казаха много лъжи, което много ги притесни. Най-голямата, която казаха в залата, е, че Цвета не съжалява за жертвите на катастрофата, което не е вярно. Втората лъжа е, че тя ще се укрие от правосъдието. Родителите бяха потресени от тези изявления", допълни адвокатът.

"Изключително добро семейство, много интелигентни хора. Много тежко изживяват трагедията. Цвети от първия момент съдейства какво е станало и кой е виновен за ПТП-то. Ако има тя вина, ще си поеме последствията. Няма да се укрие. Тя просто не е престъпник, а нормален средностатистически гражданин, който е участвал в произшествие", коментира Георги Динев.

Браншови организации защитиха липсата на мантинела от двете страни на АМ "Тракия"

Браншови организации защитиха липсата на мантинела от двете страни на АМ "Тракия"

Във Франция изискванията са доста по-ниски, отколкото в Германия и България