Синът на обвинената митническа служителка от Севлиево каза, че е имало съветване, а не прикриване на фиктивен износ на товарни автомобили. На пресконференция в своя хотел Ивайло Костадинов, управител на фирма за дистрибуция на автомобилни гуми, международен транспорт и хотелиерска дейност заяви, че се е съветвал с майка си, но без да има нарушение на служебните й задължения.

Майка му е обвинената началничка на митническо бюро Севлиево Йорданка Костадинова. 

"Осъществени са два износа на товарни автомобили, но са напълно реални износи. Задействани са от митническо бюро Горна Оряховица, защото е най-близкото учреждение до Севлиево, което има такива правомощия. Сделката е подкрепена с всички документи. Разполагаме с договор за покупко-продажба, инвойс фактура (фактуриране онлайн - б.р.), отчисления от КАТ", каза Ивайло Костадинов, управител на Хелиос АД и син на арестуваната митничарка Йорданка Костадинова.

За сделката с изнесените товарни автомобили той уточни, че са издадени транзитни номера от КАТ-Габрово и е прекратена регистрацията им. Не може да се говори за фиктивен износ, категоричен е Костадинов. Камионите са напуснали пределите на страната ни и това много лесно може да бъде проверено и доказано в системата на агенция, митници, заяви той.

На износните декларации е видно кога и как камионите са напуснали пределите на България. За информацията, че има покровителство от началника на митническо бюро Севлиево по сделката с влекачите, Костадинов заяви, че става въпрос за консултация за процедура и молба за съдействие между колеги, а не натиск за извършване на митническа измама.

"Какво по-нормално нещо от това да се допиташ до компетентните органи за спазване на закона", запита реторично бизнесменът и син на митнически служител.

Той представи историята на фирмата си - основана е през 1990 г. и сега е с основен капитал 500 000 лева. Управлява се от трима акционери - той и баща му и Даниела Иванова. През последните 6-7 години той е управител.

"Дейността на компанията е внос и дистрибуция на автомобилни гуми, международен транспорт, хотелиерска дейност - малък семеен хотел. Не търгуваме с акцизни стоки", заяви Костадинов относно информацията, че майка му прикривала при износ на акцизни стоки. В дружеството работят над 70 души, уточни Костадинов. 

Обвиниха митническата шефка от Севлиево за 200 лв. месечно такса "спокойствие"

Обвиниха митническата шефка от Севлиево за 200 лв. месечно такса "спокойствие"

Определена е парична гаранция от 100 000 лв.

Припомняме, на 8 юли бе арестувана началника на митническо бюро в Севлиево. По информация на държавното обвинение разследването в Митническото бюро в Севлиево е за действаща от началото на 2017 г. организирана престъпна група с участието на длъжностно лице - началник на Митническото бюро Севлиево Йорданка Костадинова

Ден по-късно- 9 юли Костадинова бе обвинена от специализираната прокуратурата за това, че в период от 10 години е взимала по 200 лв. месечно "така спокойствие" от местна фирма.