Синдикалната федерация на служителите на МВР се обяви категорично против дисциплинарното уволнение на полицаите от тайния купон край Сандански, съобщават от "24 часа".

В своя позиция от СФСМВР заявяват, че това не може да се случи без събиране и установяване на доказателства за вина съгласно съответните нормативни разпоредби, както и преди приключване на административно производство, с което компетентните за това органи да установят по категоричен начин наличие на нарушение и нарушители и наложат съответното административно наказание.

Според синдиката остава спорен въпросът за дисциплинарната отговорност, видът на дисциплинарно наказание и най-вече спазване на нормативни разпоредби в процеса.

"Считаме, че в случая е налице предубеденост и предрешеност, като се акцентира на служебно положение и професия. Създава се впечатление за самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилите нарушението, нито за обществото, нито към останалите служители на МВР, нито за МВР като институция призвана да защитава закона", посочва се в становището.

Протест в подкрепа на полицаите от тайния купон край Сандански

Протест в подкрепа на полицаите от тайния купон край Сандански

Проявата ще се състои пред районното управление в града

От синдиката подчертават, че при подобни нарушения от представители на други професии, станали достояние на широката общественост, не се стига до уволнение.

Те са категорични, че предизборната обстановка не би трябвало да е причина за прибързаната според тях реакция, преди да е приключило дисциплинарното производство и то проведено при спазване на съответните разпоредби.

Не бихме искали да мислим, че случаят е и удобен повод за изместване центъра на общественото внимание от други, доста по сериозни за МВР и държавата проблеми, завършват от синдиката.

Уволняват полицаите, присъствали на тайния купон край Сандански

Уволняват полицаите, присъствали на тайния купон край Сандански

Униформените уронвали авторитета на институцията

Припомняме, по-рано днес се проведе и протест в подкрепа на униформените от тайния купон.

За тайното празненство беше съобщено на 16 февруари. До момента е установено, че е в заведението са присъствали 18 души, като четирима от тях са полицаи от областната дирекция в Благоевград.

Впоследствие стана ясно, че то е било организирано от горски служител. Четиримата полицаи пък бяха глобени.

Преди дни стана ясно и че униформените ще бъдат уволнени дисциплинарно.