Шофьорът, който предложи 10 000 евро подкуп на полицаи в София, е сирийски гражданин и е бил под въздействието на три вида наркотици.

Това стана ясно на брифинг пред медиите, а информацията предостави младши инспектор Алек Каленски, който е единият от полицаите, задържали мъжа.

Сириецът е владеел много добре български език и също така имал транспортна фирма, която се занимавала с превоз на товари от Турция за България.

Алек Каленски увери, че и за миг не се е замислил дали да приеме подкупа и веднага след като видял парите, съобщил за това на началника си. Младши инспекторът заяви, че досега три пъти са му предлагали подкуп, като и при трите случая лицето е задържано.

Той разказа също, че около 01.00 ч. снощи с колежката му са получили сигнал за възникнал скандал между хора от два автомобила на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Мария Луиза". Когато са пристигнали, са тествали шофьорите за употреба на алкохол и наркотици. Единият от тях е дал положителен резултат за три вида наркотици, от които канабис, амфетамин и метамфетамин.

Последвало е неговото задържане и вкарването му в полицейски патрул. След няколко минути сириецът помолил да му отхлабят белезниците. Алек Каленски понечил да откопчае мъжът, когато видял арестувания да държи в ръцете си две пачки с по 50 евро, равняващи се на 10 000 евро. Сириецът ги избутал към полицая и му ги предложил в замяна на това да бъде освободен и да му върнат шофьорската книжка.

Младши инспекторът посочи, че веднага е уведомил началника на групата, който докладвал на дежурната част. На място е пристигнал екип от Пето РУ, който описал банкнотите.

Впоследствие шофьорът е транспортиран към токсикологията, като по време на пътуването заявил, че има в себе си още 3000 лв. и златен часовник, които също предложил на полицаите. Сириецът е отказал да даде кръвна проба.

Мъжът е задържан за 24 часа в Пето районно управление и е санкциониран за извършеното нарушение.