Етичната комисия към ВСС не е установила нарушения на кодекса за етично поведение на българските магистрати от магистрати и членове на Висшия съдебен съвет, чийто имена и гласове са замесени в записите, публикувани на сайта „Бивол” – т.нар. случай „Яневагейт”.

Това е заключението, с което комисията излиза след проведеното си последно заседание по случая „Яневагайт” вчера вечерта. Проверката е прекратена.

Членовете на Етичната комисия са решили, че както Владимира Янева и Румяна Ченалова, така и всички споменати членове на съвета Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова, не са извършили нарушения.

Даниела Костова, която оглави временно комисията след отвода на Ясен Тодоров, заяви цитирана от "Правен свят", че становището на прокуратурата, изпратено на комисията, е, че записите са манипулирани.

Все още остава неясно чий е мъжкият глас от записите. Адвокат Момчил Мондешки, сочен за близък на Владимира Янева, въпреки че многократно бил канен от Етичната комисия, така и не се явил.

Решението на Етичната комисия ще бъде внесено за разглеждане на заседанието на Висшия съдебен съвет утре.

Припомняме, скандалът "Яневагейт" гръмна през ноември месец миналата година, когато в публичното пространство излязоха записи на разговори между две вече отстранени от съдебната зала съдиики - Владимира Янева и Румяна Ченалова. Записите представляват разсъждения върху процедурите по отстраняването и наказанието на Владимира Янева, придобили известност с термина "опраскване" (по думите на самата Владимира Янева).