Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите. Това написа във Фейсбук на свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов по повод решението на Съвета на ЕС за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство, като се започне с премахване на проверките по въздушните и морските граници, считано от март 2024 г.

По негови думи през изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото е била очевиден препъникамък към усилията за свободно пътуване, въпреки че България е изпълнила техническите критерии.

България доказала, че може да охранява и границите на обединена Европа

България доказала, че може да охранява и границите на обединена Европа

Калин Стоянов похвали МВР за усилията за Шенген

Той подчерта, че приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, са върнали доверието на европейските партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност.

Славов обаче бе категоричен, че усилията за налагане на върховенството на правото не трябва да спират.

Предстои ни важна година, в която трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции, заключи той.

Нинова чака оставката на правителството заради приетите подхвърлени трохи за Шенген

Нинова чака оставката на правителството заради приетите подхвърлени трохи за Шенген

Тя настоява за пълноценно членство на страната ни