Министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията и допълненията в Конституцията.

Това се случи, след като по-рано днес те бяха окончателно приети от парламента на трето четене със 165 гласа "за".

Под измененията в Основния закон беше положен червеният восъчен релефен печат. Той се поставя при приемането на нова Конституция, изменения и допълнения на Основния закон, както и при решение за произвеждане на избори за Велико народно събрание.

"Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за изминалите 30 години, което ще постави България в центъра на Европа, защото ще ни помогне да изградим демократична правова европейска държава с независим съд и отчетна отговорна прокуратура. Това е нашият залог за следващото десетилетие, договор за бъдещето, не за миналото на нашето общество", изтъкна Славов.

Радев атакува новата Конституция пред КС

Радев атакува новата Конституция пред КС

Целта на управляващите партии била да запазят влиянието си, като загубят доверие

След подпечатването им в Министерството на правосъдието измененията на Конституцията се изпращат в "Държавен вестник" за обнародване.

Това са шестите поред промени в Основния закон, като те предвиждат създаването на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет, както и Общо събрание, в което ще се обсъждат общите за всички магистрати проблеми.

Записва се, че съдът е основен носител на съдебната власт, като гаранция за неговата независимост и самоуправление професионалната квота получава превес във Висшия съдебен съвет.

Опозицията атакува новата Конституция

Опозицията атакува новата Конституция

Съдебната реформа не цели никаква справедливост и зависимост на съдебната система

Ясно се регламентират статутът и правомощията на главния прокурор, а по-многобройната парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет е и гаранция за отчетността на държавното обвинение.

Освен това се предвижда непрекъсваемост на работата на парламента, променят условията за подбор на служебния кабинет и ясно регламентират неговата основна задача да подготви провеждането на честни и свободни избори.

Снимка 646920

Източник: МП