Опозицията в 49-то Народно събрание - парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", ще сезират Конституционния съд след приетите промени в новата Конституция.

Първо лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов застана пред медиите в Партийния дом и заяви, че промените в Конституцията са противоконституционни. Той се надява още държавният глава да наложи вето върху промените в Основния закон, но важното е да отбележим, че така приетите промени се публикуват от Народното събрание в Държавен вестник и президентът Румен Радев няма законовото право да наложи вето.

Костадинов заяви още, че "Възраждане" ще атакуват всички промени в Основния закон. Той е възмутен от приетите предложения народни представители и министри да имат постове в законодателната и изпълнителната власт с двойно гражданство.

Промените в Конституцията бяха разкритикувани и от лидера на БСП Корнелия Нинова. Промяната в Конституцията е най-голямата вреда, нанесена от сглобката, изтъкна тя. И добави, че съдебната реформа не цели никаква справедливост и зависимост на съдебната система. Задкулисието и паралелната държава са окопаха още по-дълбоко, узаконени през Конституцията на България, подчерта Нинова.

Борисов без притеснения новата Конституция да попадне под окото на Конституционния съд

Борисов без притеснения новата Конституция да попадне под окото на Конституционния съд

Партиите в некоалицията започват преговори за регулаторите и тяхното разпределение

Нинова не знае дали президентът ще сезира Конституционния съд за промените в Конституцията.

Според нея сглобката са отворили вратичка за преговори с президента Румен Радев - не е заковано в Конституцията, че със специален закон се ограничават правомощията на служебния кабинет.

От "Има такъв народ" също коментираха шестата поправка в Конституцията. Балабанов заяви, че е изпратил послание до председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков, че е ръководил най-унизителното събрание в историята на българския парламентаризъм. Балабанов е сигурен, че Конституционният съд ще спре промените в Конституцията.

Той е възмутен, че бъдещите служебни премиери по промените в Конституцията ще бъдат назначавани от Делян Пеевски и Бойко Борисов, а следващия главен прокурор отново щял да бъде по подобие на Пеевски и Борисов.

Христо Иванов: Съдебната реформа е само в началото си

Христо Иванов: Съдебната реформа е само в началото си

Парламентът е показал, че може да изгражда такива съгласия "при всички турбуленции и спорове"