Правосъдният министър Анатас Славов не очаква сериозни изменения в основните идеи на Конституцията. Това сподели той пред БиТиВи.

Много е важно прокуратурата да бъде отчетна пред обществото, изтъкна той. Бури винаги са възможни особено в условия на кризи, заяви министърът. Той обаче не вярва да се повтори сценарият от 2015 с измененията в Конституцията.

Над 1,6 милиона гласа са събрали партиите, които подкрепят промените в основния закон на последните избори, а Радев на втория тур -1,5 милиона гласа при по-ниска избирателна активност. Промените в Конституцията винаги се правят с оглед на бъдещето, подчерта Атанас Славов.

Промените в сферата на правосъдието стоят от десетилетия. Отговаряме на очакванията на българското общество за повече справедливост, смята правосъдният министър. Той не отрече в съдебната ни система да има лица, които не отговарят на изискванията за високи морални качества. Един от най-светлите периоди за прокуратурата е по времето на Борис Велчев.

Според министър Славов Борислав Сарафов се опитва да промени имиджа на прокуратурата. Той е доволен, че е заработил механизмът за разследване на главния прокурор. Парламентарната квота във ВСС трябва да е обществена квотата, е мнението му. Има консенсус да няма прекъсваемост в работата на НС при служебен кабинет. Славов съжалява, че Румен Радев не се е включил в дебата с неговия проект на Конституция. За частичното ни членство в Шенген той каза, че преговорите продължават. Но това било все пак отваряне на вратата и за него би било успех. Работим за пълен Шенген, категоричен бе министърът. Ние сме готови, допълни още той.

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Страната поставя няколко условия това да се случи

По мнението му усилията, които правителството прави за борба с корупцията, ще станат видими. А следващите усилия на властта са именно насочени към КПКОНПИ. Не е добре за България да има повече списъци Магнитски, заяви Славов.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел били неговия гръб в управлението. За мен реформата в съдебната система е кауза, изтъкна още министърът на правосъдието.

Припомняме, че по-рано в неделя президентът Радев изрази притеснение, че парламент с толкова ниско доверие посяга на Конституцията. 

Парламентът има важни въпроси, върху които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че Основният закон в държавата се използва като параван за оправдание на съществуването на тази коалиция, поясни държавният глава. Той подчерта, че в такъв парламент не може внесе предложенията си за промени в Конституцията.