Ще се случат промените в Конституцията, ще се случат по консенсусен начин и на база на направеното предложение за пълно разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета. В това бе категоричен правосъдният министър Атанас Славов пред журналисти, след като участва в Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание, на която бе обсъден проектът за промени в Основния закон в частта му за промени в съдебната власт.

Ще има реформа на прокуратурата така, както е заложено, въпреки критиките. Няма да се допусне политическо влияние върху прокуратурата, увери Атанас Славов.

По думите му много е важно цялата конституционна реформа да гарантира независимостта на съда и затова ще бъде записано, че съдът е основен носител на съдебната власт, за да няма външни влияния в съдебната власт.

Според него в рамките на месец трябва да минат промените в Конституцията. Няма смисъл от бързане, важно е да се търси консенсус по отношение на големите задачи, които си поставя за цел конституционната реформа. Трябва време за обсъждане на предложенията между двете четения, настоя правосъдният министър.

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

Разнопосочни са нагласите за разделянето на ВСС и намаляване на мандатите на тримата големи