Три години не може да започне делото срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис - Таки и Христо Хрант Вартерян - Ицо Исуса, придобила известност като "Бандата на чуковете". Очаква се обаче през юли Специализираният наказателен съд най-сетне да даде ход на процеса.

Припомняме, че подсъдимите са обвинени в участие в организирана престъпна група. Според прокуратурата в периода от 2007 г. до декември 2010 г. в София групата е участвала в наркоразпространение, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди. Пред спецсъда отговарят: Калоян Преждаров, Любомир Симеонов- Любо Чука, Михаил Димитров, Панайот Мартинов, Даниел Душков, Веселин Ермалаев, Павел Ермалаев, Георги Лазаров, Иван Бегов, Камен Балбузанов-Куката, Александър Пацов, Кирил Муртов, Кирил Киров, Антон Калчев, Веселин Христов, Радостин Бързанов, Веселин Иванов, Борис Борисов.

Таки чист, може да се върне в България

Таки чист, може да се върне в България

Разследването срещу него е прекратено поради липса на достатъчно доказателства

Основната пречка днес бе отсъствието на адвокат Евелин Абаджиев, когото подсъдимият Иван Бегов преди дни е упълномощил за свой защитник. В съдебната зала Бегов представи медицински документ, от който става ясно, че адвокатът му е приет в болница и ще остане там за около седмица. В залата присъства назначеният служебен адвокат - Теодора Иванова. Подсъдимият обаче изрично заяви, че държи да бъде защитаван от адв. Абаджиев.

Съдията реши, че не би следвало да дава ход на делото, тъй като това би накърнило правото на Бегов да бъде представляван от упълномощения от него адвокат.

Спор се породи относно следващата предварително определена дата за заседание - 3 юли. Пострадалият Росен Кръстев поиска тази дата да бъде отменена, тъй като имал определена дата за постъпване във ВМА. Кръстев обясни, че е диабетик и 2-3 пъти годишно влиза в болницата за профилактика. Освен това, изтъкна, че не може да отложи приема си в болницата, защото часът се записва месец и половина по-рано.

Според адвокатите на подсъдимите пък няма пречка заседанието на 3 юли да се проведе, така че делото да тръгне по същество, а разпитът на Кръстев можело да се осъществи и по-нататък.

Адвокатът на Кръстев обаче напомни, че ако процесът тръгне, в първото заседание клиентът му следва да се конституира като граждански ищец и частен обвинител. В противен случай щяло да му се наруши това право.

В крайна сметка съдът реши, че заседание през юли ще има. Вече три години съдът не може да даде ход, отбеляза спецмагистратът и допълни, че заседанието през юли е определено още в началото на годината. Освен това, е налична молба от Кръстев, депозирана още в едно от първите заседания, в която той е заявил желанието си да участва като граждански ищец и частен обвинител.

Припомняме, че доста от подсъдимите се "радват" на широка популярност, като част от тях са свързани с фенклуба на Левски "София-Запад". Антон Калчев е негов шеф, а братята Ермалаеви - членове. Последните двама бяха обвинени и за взрива пред централата на РЗС в София преди години.

Камен Балбузанов - Куката пък бе нападнат през 2012 г. в бургаско заведение. Главата му бе жестоко разцепена с мачете, но той оцеля. До момента Куката е оцелял при две покушения срещу него, извършени в Плевен през 2008 и 2009 година. При второто той оживя, след като бе прострелян четири пъти.

В миналото Балбузанов се спрягаше за близък до Антон Милтенов - Клюна, който държеше част от наркопласьорите в София. През лятото на 2005-а година Милтенов, заедно с двама свои авери, бе показно разстрелян в центъра на столицата.

Подсъдимите и днес демонстрираха дисциплина, явявайки се в съда. Куката бе доведен от ареста, тъй като през април той бе арестуван за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Делото бе отложено за 3 юли. За тогава прокуратурата би трябвало да осигури първите двама свидетели - с тайна самоличност, с които да започнат разпитите.