Следователят Иван Христов определи като долна клевета твърденията, че има връзки с Димитър Желязков - Митьо Очите. Пред БиТиВи той заяви, че тази теза се подържа от осъдените убийци.

Христов е категоричен, че не поддържа никакви взаимоотношения с Митьо Очите от 2003 година. Никога не бил взимал пари от него. Той обаче смята, че действително има хора, които помагат на Желязков.

Припомняме, че преди дни Григор Василев, който твърди, че преди две години е работил за Иван Христов и близките му, обяви, че следователят натискал Митьо Очите за определени неща и се държал с него като шеф с подчинен. Следователят от вчера е с обвинение за престъпление по служба. Той временно е отстранен от длъжност.

Иван Христов е категоричен, че след края на разследването за убийството на съпругата на Желязков, бившия му шофьор и брата на жена му не поддържа контакт с него. Следователят коментира, че най-много Митьо Очите да му махне с ръка на улицата, но това той не нарича взаимоотношения. Нямал нито негови телефони, нито координати, нито пък искал да има такива. Христов е категоричен, че не е търсил контакти с Очите.

На въпроса защо Митьо Очите толкова време е останал почти незасегнат от правосъдието, следовател Христов посочи, че според него действително има хора, които му помагат. По думите му те се виждали по делата. Ако се прегледали делата, щяло да се види кой прекратява обвиненията.

Иван Христов посочи, че следователят е най-ниското звено в едно разследване и работата по едно дело никога не е свързана само с неговите действия. Прокуратурата следяла строго действията на следователите.

Според следователя "гърбът" на Желязков трябвало да се търси сред онези, които насочват журналистите към него. Например определени служители на МВР, допълни той. Христов подчерта, че не може да твърди дали полицията прикрива Митьо Очите и дали зад него има чадър, тъй като самият той умишлено се стремял да бъде далеч от него и не се интересувал от нищо, свързано с него.

Следователят не можел да коментира и дали при стрелбата в Слънчев бряг миналия месец е имало полицаи, тъй като тече съдебно производство. Той обаче намира за много странно това, че всички са видели какво разстояние е изминала групата на Митьо Очите, пресичайки целия Слънчев бряг. "Това е все едно в София, по „Витошка“ да мине група от 30 – 50 души и нито един полицай да не ги запита къде отиват и какво правят", коментира Иван Христов.