В Министерство на здравеопазването е постъпила уведомителна нотификация, с която се съобщава за разпространение по интернет на 65 вида хранителни добавки от САЩ, съдържащи неразрешени стероиди или стероидоподобни вещества.

Нотификацията предоставя информация за физически лица от Европа и САЩ, които са закупили продукта по интернет от компанията Bodybuilding.com, LLC. Продуктът е бил доставен директно на потребителите.

Няма информация кои са официалните вносители от САЩ за Европа.

След направено разследване на американската администрация по храни и лекарства е установено, че продуктите, разпространявани чрез www.bodybuilding.com са опасни за здравето и могат да причинят сериозни здравословни проблеми или смърт.

Тези продукти може да доведат до увреждане на черния дроб, а стероидите могат да причинят смаляване на тестисите и стерилитет при мъжете, получаване на мъжки полови белези при жените, уголемяване на гърдите при мъжете и нисък ръст при децата, сърдечен удар, различен от лекарствен или алкохолен, неблагоприятни ефекти за кръвните мастни нива и предизвикват риск от сърдечен пристъп, удар и смърт.

Американската администрация по храни и лекарства вече е разпоредила фирмата да изтегли продуктите от потребителите.

Bodybuilding.com е предприела действия по изтегляне на закупени продукти от цитираните 65 хранителни добавки, описани в приложения списък.

Потребители, които са закупили от тези продукти, трябва незабавно да спрат приема им и да се консултират с личния си лекар за евентуални проблеми, които могат да бъдат свързани с една или повече съставки в продукта.

Потребителите, закупили продукти могат да ги върнат чрез сайта на компанията. Допълнителна информация може да бъде получена на телефон в САЩ 1-866-236-8417 и e-mail service@bodybuilding.com.