Третият иск не е изнудване, а стриктно спазване на действащите в страната законови норми. Това заявиха в своя позиция от София Тех Парк. Тя идва в отговор на обвиненията на бизнесмена Ивайло Панчев, който вчера се оплака, че компанията спира изграждането на ролглайдър, като за съгласуване също така е предложена схема - да се пусне, но "Уолтопия" АД да се откаже от делата и да започнат да си плащат.

От "Тех Парк"-а уточняват, че не са на бюджетна издръжка, както и не получават средства от държавата за осъществяване на дейността си, уточняват още те. В същото време централата на "Уолтопия" - най-големият производител на катерачни стени в света се намира на територията на София Тех Парк. Последните обаче твърдят, че въпреки водените досега преговори за извънсъдебно решаване на проблема, от "Уолтопия" продължили да упорстват.

"В своята работа "София Тех Парк" АД винаги прилага и се ръководи от основни принципи на управление - законосъобразност, целесъобразност, публичност, прозрачност и недискриминация. Всички останали инвеститори и наематели, на територията на Научно-технологичния парк, заплащат разходи за такса управление, с изключение на "Уолтопия" АД, което е поводът да сезираме компетентния съд, който вярваме, че е институцията, която следва безпристрастно да разреши съществуващия между страните търговски спор", пишат в своята позиция от компанията.

От София Тех Парк посочват, че никога не са възпрепятствали възможността "Уолтопия" АД да използва инфраструктурата им като включително през годините от страна на "Уолтопия" АД са проведени редица събития на тяхна територия, за които са оказвали необходимото съдействие.

"Считаме, че вкарването на политически и лични окраски в един чисто съдебен спор, както и разпространението на неверни твърдения по адрес на София Тех Парк и участниците в общността от компании и организации на неговата територия, не би допринесло за разкриване на обективната истина и разрешаване на съдебния спор", пишат още от София Тех Парк.

Изградените дългогодишни и трайни сътрудничества с нашите партньори - български и чуждестранни стартъпи, малки, средни и големи компании, местни и международни организации, образователни институции, няма как да се купят с пари, защото зад тях стоят свободолюбиви, интелигентни, модерни, иновативни, амбициозни и прогресивни хора. Доверието на нашите партньори е изградено в резултат на усилена работа, коректност, отвореност, отговорност, принципност, партньорска подкрепа, безкористност и много успешно реализирани съвместни проекти и инициативи.

Позицията идва ден, след като бизнесменът Ивайло Пенчев се оплака от поредния епизод на съдебния тормоз от страна на държавното дружество "София тех парк" спрямо компанията му "Уолтопия".

"Уолтопия" е най-големият производител на катерачни стени в света, а централата ѝ се намира на територията на "Тех парка". Това действително е епизод пореден, като не за първи път Пенчев пише за съдебните спорове.

В дълъг и гневен пост във Facebook Ивайло Пенчев описа близо 5-годишна сага, със задаведени три поредни съдебни дела. Две от делата са загубени от "София Тех Парк" на втора инстанция, но въпреки това държавното дружество не се отказва от претенциите си към "Уолтопия" и наскоро е задействало и трети иск. Заради който в момента са блокирани над 800 000 лв. по фирмените сметки, става ясно от поста на Пенчев. Последният иска е за 353 815 лева и 6 стотинки.

Ивайло Пенчев кани на парти шефовете на СофияТехПарк с призовка в ръка

Ивайло Пенчев кани на парти шефовете на СофияТехПарк с призовка в ръка

Всички държавни фирми да бъдат приватизирани, призова шефът на "Уолтопия"