Д-р Таня Таскова от отделението Хирургия на ръка, реплантация и микрохирургия, спаси двата отсечени пръстта на дясната ръка на 6-годишния Й.К. от Сандански.

Пръстите са били отсечени с брадва до средната фаланга, а детето е транспортирано в болницата на 27 октомври тази година. От пресцентъра на здравното заведение съобщиха за news.bg, че инцидентът е станал в дома на пострадалото дете, като то е наранено от негов братовчед или дете, което е на горе - долу същава възраст като него.

Доц. Павка Тричкова, началник на отделението, обясни, че първата цел на специалистите в подобни случаи е да реплантират (да присадят отразяните пръсти или ръка). Когато обаче има много увредени съдове или както се случва при малките деца, съдовете и артериите са с диаметър под 0,6 милиметра, реплантацията не винаги е възможна.

Тогава, като последна възможност, се прилага метода Чифтно кожно ламбо, който е използван от д-р Таня Таскова в случая.

По сумите на доц. Тричкова операцията е рискова, тежка, продължителна и изисква висока квалификация. Пръстчетата на момченцето са били зашити в корема, като предварително е направен джоб от коремната стена. След месец при заздравели кости и преживели кожни ламба, ръчичката е отделена от коремната стена. Така детето е спасено от инвалидизиране.

При подобни хирургични операции специалистите успяват не само да постигнат възстановяване на тъканите, но и да върнат чувствителността на пострадалите пръсти.