Полицейска спецакция срещу битовата престъпност и купуването на гласове се провежда в област Варна, съобщава БНР.

Операцията е започнала точно в 00.00 ч. тази вечер и ще продължи до края на денонощието.

До този момент са задържани 31 души, като проверените лица са близо 400. Установените престъпления са 6, а пет от тях са разкрити. Проверени са също 22 заведения и два търговски обекта. Контрол е извършен и над 269 моторни превозни средства.

В авренското село Синдел са изградени контролно пропускателни-пунктове на входовете и изходите на населеното място. Всеки преминаващ автомобил се проверява, а движението е затруднено.

Първоначално се знаеше само за четирима арестувани, а от думите на комисар Илиан Илиев - началник на "Охранителна полиция" стана ясно, че те са криминално проявени и свързани с битовата престъпност. Има обаче сигнали за купуване на гласове в цялата област, които ще се проверяват до края на предизборната кампания.

МВР проверява за купен вот и в Монтанско

МВР проверява за купен вот и в Монтанско

В операцията участват екипи на жандармерията и данъчни инспектори от РЗИ

По-късно Апелативната прокуратура във Варна информира, че все още няма данни по отношение на действията на структурите на МВР. Държавното обвинение все пак е в готовност при информация за извършено престъпление да действа спрямо правомощията си - образуване на досъдебно производство, привличане към наказателна отговорност на лица и т.н.

От прокуратурата изтъкват, че близо две години няма подписано споразумение между МВР и ПРБ за създаването на съвместен щаб за противодействие на престъпления, извършени срещу изборните права на гражданите.

"При всяка една от отминалите изборни кампании, както и за настоящата, от страна на ръководството на Прокуратурата на Р. България е отправяна покана за регламентиране на съвместни действия срещу този вид престъпления, като до момента Министерството на вътрешните работи не е откликнало", припомнят още от държавното обвинение.

Откриха телефонна линия за сигнали за нарушения на изборния процес

Откриха телефонна линия за сигнали за нарушения на изборния процес

Денонощната линия ще функционира от 2 март до 3 април