В МВР откриха денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес както при подготовката, така и при произвеждането на парламентарните избори.

Линията на тел. 02/90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg ще функционират от 2 март до 3 април 2023 г. Подаваните сигнали трябва да бъдат относими към дейността на МВР.

Припомняме, вчера министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев изтъкна, че хартиената бюлетина е вдигнала интереса на лицата, които контролират вота, т. нар. корпоративен вот.

Той заяви, че вече са образувани първите производства. По думите му са анализирани рисковите секции, както и слабостите при провеждането на предходните избори. Сега сме се подготвили и това ще даде по-добри резултати, увери Демерджиев. Дни преди това, вътрешният министър отбеляза, че всяка седмица при него се отчитат резултатите от действията за подготовката на изборите на 2 април.

Демерджиев обеща изненада от имената в производствата за корупция

Демерджиев обеща изненада от имената в производствата за корупция

Част от проверките ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската

Главният прокурор Иван Гешев пък предложи на МВР и ДАНС за предстоящите парламентарни избори да бъде създадено традиционното вече национално междуведомствено звено. Държавното обвинение иска звеното да функционира от откриването на предизборната кампания до 30 дни след официалното обявяване на окончателните резултати от вота.

Същото предложение прокуратурата отправи и преди последните парламентарни избори на 2 октомври, когато Иван Демерджиев отказа създаването на междуведомствено звено, изтъквайки, че няма законово основание за това.

Припомняме, че и предишният вътрешен министър, а и служебен през 2021 г., отказа на прокуратурата да участва в подобно звено. Бойко Рашков заяви, че не вижда смисъл в общата работа за изборите между МВР и прокуратурата. Според него предложението на Иван Гешев за национално междуведомствено звено е несъстоятелно.