Прокуратурата на Република България (ПРБ) е изпратила писмо до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, в което предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 02.10.2022 г. избори за Народно събрание. По традиция това се прави преди всеки едни избори и е в изпълнение на разпоредба на чл.18, ал 5 о Изборния кодекс.

Припомняме, че предишният вътрешен министър, а и служебен през 2021 г., отказа на прокуратурата да участва в подобно звено. Бойко Рашков заяви, че не вижда смисъл в общата работа за изборите между МВР и прокуратурата. Според него предложението на Иван Гешев за национално междуведомствено звено е несъстоятелно.

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. Самото звено работи от деня на откриване на предизборната кампания, в случая 2 септември, до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани. От прокуратурата припомнят и че до този момент работата на звеното е показвала добри резултати.