Специализирана полицейска операция по охрана на обществения ред в малки отдалечени населени места стартира рано тази сутрин пред очите на медиите.

Главна дирекция „Специализирани полицейски сили" (ГДСПС) събра журналисти в поделението в София, за да заснемат началото на обещаната от вътрешния министър Цветлин Йовчев операция за справяне с битовата престъпност.

Седем коли на жандармерията потеглиха от ГДСПС - София към седем областни дирекции на МВР, откъдето ще бъдат разпределени към конкретни малки градове и села в Софийска област.

Общо 54 екипа със 146 служители потеглят днес на борба с битовата престъпност в цялата страна, като са изготвени предварителни планове съвместно с областните дирекции.

Ежедневно ще се прави анализ и отчет и екипите ще се пренасочват, където е необходимо, обеща главен инспектор Красимир Григоров от ГДСПС. Екипите ще работят на 12-часови смени денем и нощем.

Нашата дейност няма да има стихиен характер, а ще се превърне в практика", обеща той.

Една от задачите на операцията е превенция, така че не е проблем имащите намерение да извършат престъпление да знаят къде са екипите, посочи комисар Танов и допълни: „Утре ще сме другаде".

Танов бе категоричен, че ГДСПС има достатъчно сили да изпълни поставената задача, а операцията ще продължи до отпадане на необходимостта от нея.