Пролетният сезон е много важен момент, в който човек трябва да си оптимизира теглото, тоест да го преведе в нормални граници, тъй като лошото време през зимата е свързано с обездвижване и с приема на храни, които са по-богати на калории.

Може да се премине на по-лек режим на хранене. Например с млечни продукти, с много плодове и зеленчуци и един, два пъти седмично примерно в менюто да има месо, яйца, които също са необходими за здравословното хранене.

Това препоръчва проф. Божидар Попов е председател на „Българско научно дружество по хранене и диететика" в интервю за zdrave.net.

Непрекъснато увеличаващия се брой българи с наднормено тегло и затлъстяване според Попов се дължи най-просто казано на нездравословно хранене.

Приемането на повече калории, енергийни продукти и по-малко движение са в основата на наднорменото тегло.

По думите му "Всичко това, което се приема с храната като калории и което не може да се изгори, се превръща в разядна мазнина. Примерно един човек, ако приема всеки ден 200 калории повече, отколкото примерно една филия хляб, 200 калории са 25 гр. мазнина. Всеки ден като се трупа по 25 гр. мазнина, правете сметка след месец, след година какво става".

Друга основна причина за затлъстяването и наднорменото тегло е, че българите приемат храната основно вечерно време, когато тя не може да се усвои по най-добрия начин и се задържат в организма като излишни калории, които пак се превръщат в мазнини, каза още професорът.

Българско дружество по хранене и диететика е направило българска пирамида на хранителните продукти, която е послание към хората кои продукти да предпочитат и кои да избягват.

В основата на тази хранителна пирамида са зеленчуците, млечните продукти, месо, риба и яйца.

В средата са зърнените храни и ядките.

И най-горе в пирамидата са храни, които трябва вече да се ограничават - захарите, добавената захар и алкохолът - те внасят само калории и никакви ценни вещества, от които организмът има нужда всеки ден.