"Спецпрокуратурата е атакувана от доста дълго време... Спецпрокуратурата е атакувана не защото не работи, а защото работи." Това заяви новият ръководител прокурор Валентина Маджарова пред журналисти. Маджарова свика брифинг тази сутрин без предварително обявена тема.

Валентина Маджарова бе избрана за ръководител на Спецпрокуратурата. Тя бе единствен кандидат.

Маджарова ще има пет заместници, като всеки ще отговаря за конкретен ресор. Решила е обаче, че срещата й с медиите не бива повече да се отлага. По обективни причини не можела да представи заместниците си. В залата присъства един член на управленския екип - говорителят на спецпрокуратурата прокурор Христо Кръстев.

ВСС се допитва до ЕК за анализа на работата на спецпрокуратурата

ВСС се допитва до ЕК за анализа на работата на спецпрокуратурата

Анализът да е готов в 3-месечен срок

Работата на прокурорите от спецпрокуратурата в последната година е на изключително високо ниво, магистратите спазват закона и изпълняват задълженията си такива, каквито са делигирани, увери тя.

Маджарова похвали работата: 192 влезли в сила осъдителни присъди, както и влезли в сила присъди и по отношение корупционни престъпления.

274 са корупционните дела през 2020 г, като това е двойно увеличение на този вид разглеждани престъпления. От тези 274 дела, общо 56 лица са предадени на съд, вече 5 са осъдени и са признати за виновни. Оправдателни присъди няма, останалите дела се намират в съдебна фаза.

Има развитие и по темата шпионаж, корупция, финансова неприкосновеност и всичко това се дължи на спецпрокуратурата, подчерта Маджарова. По думите й магистратите от спецпрокуратурата са високо ценени от всички европейски партньори и ежедневно получават отзвук от тях. Два от казусите на прокуратурата се намират в специално място в доклада на Европейската комисия, доволна е Маджарова.

Никой не може да отчете, че мониторингът по отношение на организирана престъпност отпадна заради труда на магистратите на специализираната прокуратура, заяви Маджарова. Проблемът с телефонните измами отново бил решен благодарение на спецпрокуратурата. Изключително висок е приносът на спецпрокуратурата в престъпленията и против екологичната среда.

Специализирана прокуратура е обезпечила имущество и за над 3 млрд. лева.

Това е работа, която засяга интереси, и затова възниква и това брожение изобщо срещу съществуването на спецпрокуратурата.

В спецпрокуратурата се работи много и каквото и да става, без значение какви са условията и обстоятелствата, прокурорите ще продължат да работят и да спазват закона, увери тя.

Маджарова: Спецпрокуратурата никога не е нахлувала в президентството

Маджарова: Спецпрокуратурата никога не е нахлувала в президентството

Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е политическо

"Понеже сме атакувани и за това ви говоря това нещо. Ние следваме политиката на публичност, прозрачност и обявяваме постоянно съобщения.

"В Специализираната прокуратурата изключително много се работи и изключително законосъобразно", завърши Маджарова.

Прокурор Маджарова се похвали, че в Специализирана прокуратура има дело и е постигната осъдителна присъда спрямо министър. Чака се последната инстанция от ВКС, за да се разгледа случаят.

Освен това тя уточни, че един бизнесмен в Дубай (явно визирайки Васил Божков) е с в повдигнато обвинение за организатор на ОПГ на извършване на подривна дейност там, където се провеждали мирни стачни действия. Предмет на разследване по делото не са гражданските протести.

Ангел Папалезов разпъвал чадър над Васил Божков и колекцията му

Ангел Папалезов разпъвал чадър над Васил Божков и колекцията му

Не отговориха на въпрос дали има данни за нарушения на Илко Желязков

Прокурор Маджарова не е наясно какви веществени доказателства са приобщени по делото за културното наследство на Васил Божков. Тя уточни, че няма теч на информация от спецпрокуратурата по делата.

По отношение на "Барселонагейт", Маджарова уточни, че е имало проверка, делото тече и в момента е допусната финансова експертиза с цел събиране на доказателства. Бившият премиер е давал обяснение по казуса на етап предварителна проверка, сега в процесуално качество не е разпитван. Към настоящия момент няма повдигнати обвинения по това дело.